Maga a Belügyminisztérium fogja fizetni a tűzoltók balesetbiztosítását

belföld
2023 június 16., 05:53

A Belügyminisztérium az elmúlt évek biztosítási díjaival megegyező összeget fizet ki a megsérült vagy meghalt állománytagok részére, olvasható a minisztérium MTI-hez eljuttatott közleményében. Eszerint nem kötnek új szerződést, miután lejárt az előző, hanem a Belügyminisztérium saját zsebből fizeti a baleset- és életbiztosításokat.

Mint korábban beszámoltunk arról: áprilisban lejárt a tűzoltók biztosítása, de a Belügyminisztérium azóta sem kötött újat, pedig ez törvényi kötelessége lenne. A katasztrófavédelem munkatársait levélben értesítették, hogy a szerződés lejárta miatt április 11-től megszűnt a baleset- és életbiztosításuk. Mivel sokáig semmit nem lehetett tudni arról, hogy mi lesz a biztosításokkal a tűzoltók egyénileg vagy tűzoltóságonként kötöttek biztosítást.

A Belügyminisztérium indoklása szerint azért nem kötöttek új szerződést, mert:

„A Belügyminisztérium közbeszerzési eljárást írt ki 2023. február 27-én csoportos élet- és balesetbiztosítási szolgáltatásra a 2023-24. évre vonatkozóan. A biztosítótársaságok a változatlan létszámadatok és kártérítési díjtételek ellenére radikális, többszörös szolgáltatási díjemelkedést tartalmazó ajánlatot adtak. A legkedvezőbb ajánlat 445,8 millió forint volt egy évre, a korábbi 122 millió forinttal szemben. A több mint 300 millió forintos áremelésre költségvetési fedezet nem állt rendelkezésre, ezért az eljárás eredménytelenül zárult.”

A támogatást visszamenőleges hatállyal, 2023. április 12-től biztosító szabályozás előkészítése megkezdődött. „Az állományt nem érheti hátrány, a változás a feladatellátást nem veszélyezteti” - írják a Belügyminisztérium közleményében. (via Telex)