Lejárt a tűzoltók balesetbiztosítása, de a Belügyminisztériumnak nincs pénze újat kötni

ÉLET
2023 június 14., 17:15

Áprilisban lejárt a tűzoltók biztosítása, de a Belügyminisztérium azóta sem kötött újat, pedig törvényi kötelessége lenne. A katasztrófavédelem munkatársait levélben értesítették, hogy a szerződés lejárta miatt április 11-től megszűnt a baleset- és életbiztosításuk. Arról nincs szó, hogy a minisztérium újra szerződött volna, ezért a tűzoltók most egyénileg vagy tűzoltóságonként kötnek biztosítást.

A Telex írta meg, hogy a katasztrófavédelmi dolgozók pár napja különösebb magyarázat nélküli levelet kaptak a megyei vezetőktől, amiben a biztosításuk megszűnéséről értesítik őket. A lap katasztrófavédelmi forrásai szerint ha egy tűzoltó biztosítás nélkül balesetet szenved vagy esetleg meghal, a legtöbb, amit tehet, hogy perli a munkaadót.

Márpedig a Belügyminisztériumnak törvényi kötelessége lenne biztosítani a tűzoltókat, akik az ő megbízásából dolgoznak: „A tűzoltóság fenntartója a tűzoltóság készenléti szolgálatot, és a tűzoltás irányítását ellátó tagjai részére szolgálati tevékenységükre vonatkozóan köteles élet- és balesetbiztosítást kötni”, írja a jogszabály.

A Telex cikke után a Lánglovagok tűzoltói szakportál azt írta, azért nem sikerült új szerződést kötni, mert a februárban erre kiírt közbeszerzésre beérkező minden ajánlat magasabb volt, mint a Belügyminisztérium költségvetése. A minisztérium két évre 244 millió forintot szánt erre, miközben az Aegon évente 464 milliós, a CIG Pannónia évente 455 milliós, az Allianz pedig évente 1,558 milliárdos ajánlatot tett.