Maruzsa Zoltán: „Nagy nehézségben lennétek, ha mindig csak a színtiszta igazat kellene mondani”

belföld
2023 június 16., 14:13

Véletlenül elküldték a Telexnek a köznevelésért felelős államtitkár munkatársaival folytatott levelezését. A lap kérdéseket küldtött a Klebelsberg Központnak, mert egy olvasó felhívta a figyelmet arra, hogy a Honvédelmi Minisztérium levélben toborozta az önkéntes katonákat a 2023/24-es tanévben bevezetni tervezett honvédelem tantárgy oktatására. Arra voltak kíváncsiak, hogy valóban elindul-e a honvédelem tantárgy oktatása 2023 szeptemberétől, ha igen, hány iskolában, miért pont azokban, és mi a célja a honvédelem tantárgy tanításának.

A lap csütörtök este sima válasz helyett egy komplett levelezést kapott meg, amiben Maruzsa Zoltán közvelelésért felelős államtitkár mellett részt vett Kisfaludy László köznevelésért felelős helyettes államtitkár, Antalffy Péter, a Klebelsberg Központ (KK) stratégiai és kommunikációs főosztályának vezetője,Péterffy Balázs, a KK szakmai elnökhelyettese és néhány más munkatárs.

A Telex által részletesen megírt sztoriból kiderül, miként lett a levelezés során „egy színtiszta hazugságból szépen becsomagolt féligazság, amivel csak éppen annyit árultak el, amennyit muszáj volt, és éppen úgy megfogalmazva, hogy ne lehessen belekötni”.

photo_camera Maruzsa Zoltán Fotó: Németh Dániel/444

A válasz első verziója így nézett ki: „A Honvédelem tantárgy szabadon választható, indításáról az érintett intézmények döntenek. A program koordinációját a Honvédelmi Minisztérium végzi. A Klebelsberg Központ még nem mérte fel, hogy az első tanévben hány iskola vesz részt a projektben, az érintett tanév még el sem kezdődött. A tantárgy célját az oktatas.hu oldalon elérhető kerettanterv tartalmazza.”

Az utolsó így: „A Honvédelem tantárgy szabadon választható, indításáról az érintett intézmények döntenek. A program koordinációját a Honvédelmi Minisztérium végzi. A Klebelsberg Központ még nem rendelkezik arról információval, hogy ténylegesen hány intézmény vesz majd részt a következő tanévben a programban. A tantárgy célját az oktatas.hu oldalon elérhető kerettanterv tartalmazza.”

A különbség minimális, viszont lényegi – a KK könnyű kézzel elkeni saját szerepét –, és mire az utóbbi verzió kialakult, Maruzsa Zoltán ilyeneket írhatott: Nagy nehézségben lennétek, ha mindig csak a színtiszta igazat kellene mondani.” Péterffy Balázs, a KK szakmai elnökhelyettese meg ilyeneket: „Egyetlen aggodalom van, hogy ha van infójuk arról, hogy a tankerületekkel már egyeztettek, akkor a válaszban valótlant állítunk. Ha valaki kikéri utána közérdekűben, akkor ránk ragad a hazugság.”

A várható következményekkel összefüggő információkra bizonyára jobban fognak vigyázni.