Meghalt Daniel Ellsberg, a Pentagon-iratok kiszivárogtatója

GYÁSZ
2023 június 16., 20:56
Daniel és Patricia Ellsberg a bíróság épülete előtt Los Angelesben 1973-ban
photo_camera Daniel és Patricia Ellsberg a bíróság épülete előtt Los Angelesben 1973-ban Fotó: Anonymous/ASSOCIATED PRESS

Felesége és fia közleménye szerint 92 éves korában elhunyt Daniel Ellsberg, aki márciusban közölte barátaival és támogatóival, hogy hasnyálmirigyrákja miatt 3-6 hónapja lehet hátra.

A Pentagon egyik vezető szakértőjeként 43 kötetnyi szigorúan titkos elemzést és kormányzati dokumentumot adott át a sajtónak, amelyek az egymást követő amerikai elnökök addig elképzelhetetlen mennyiségű és minőségű hazugságát leplezték le. És azt is, hogy egy megnyerhetetlen háborúban vesztette életét több millió vietnami civil és több tízezer amerikai katona. Ami a publikálást követő napokban történt, az alapvetően határozta meg, ahogy a szólásszabadságról, média és hatalom viszonyáról, a szivárogtatásokról, a demokráciáról, a háborúról és úgy általában a politikáról gondolkodunk - erről 2018-ban, amikor kijött a róla szóló Spielberg-film, részletesen írtunk.

photo_camera Patricia és Daniel Ellsberg egy berlini gálán 2019-ben Fotó: BRITTA PEDERSEN/dpa Picture-Alliance via AFP

Tette miatt bíróság elé vitte a kormány, a kémtörvény megsértésén kívül lopással és konspirációval vádolták, a büntetési tételek akár a 115 évet is elérhették volna. A Nixon-adminisztráció meglehetősen mocskos trükköket alkalmazott Ellsberg ellen, jogszerűtlenül hallgatták le, orvosi leleteket gyűjtöttek róla, hogy besározzák, és még egy érintett bírót is megkörnyékeztek egy zsíros állással. Amikor ezekről értesült, a bíróság az egész pert érvénytelennek nyilvánította.

A következő éveket nem kis részben aktivizmussal töltötte: a kormányzati titkolózás, az atomfegyverek és a velük való fenyegetés, valamint az USA külföldi katonai beavatkozásai ellen kampányolt. Halála előtt nem sokkal a New York Timesnak adott interjújában arról is beszélt, hogy úgy látja, a világ nem tud megbirkózni a klímaválsággal.