Megnevezték a három embert meggyilkoló nottinghami ámokfutót

külföld
2023 június 16., 16:42

Gyilkosság és gyilkossági kísérlet címén emeltek vádat a három halálos áldozattal járó nottinghami ámokfutás gyanúsítottja ellen. A 320 ezres város központjában a Nottinghami Egyetem két 19 éves hallgatója, Grace O'Malley-Kumar és Barnaby Webber, valamint Ian Robert Coates, az egyik nottinghami középiskola 65 éves gondnoka vált a keddi késeléses támadássorozat áldozatává.

A vádlott, a 31 éves Valdo Calocane a meggyilkolt iskolagondnok furgonjával megpróbált elgázolni három másik embert is; egyikük súlyos, a másik kettő könnyű sérüléseket szenvedett. A nottinghami egyetemi kórház pénteki tájékoztatása szerint egyiküket már hazaengedték, két sérültet stabil állapotban kezelnek.

A Nottinghamshire megyei rendőrség – amely most először nevezte meg a feltételezett elkövetőt – péntek délután közölte, hogy Calocane ellen három rendbeli gyilkosság és három rendbeli gyilkossági kísérlet címén vádat emeltek. A vádlott szombaton jelenik meg a nottinghami magisztrátusi bíróság előtt. A rendőrök Calocanét a gázolási kísérlet után elektromos sokkoló használatával fogták el.

photo_camera Nyomozók vizsgálják a furgont 2023. június 16-án, amellyel a nottinghami ámokfutó három embert próbált halálra gázolni Fotó: DARREN STAPLES/AFP

A Nottinghamshire megyei rendőrkapitányság korábbi tájékoztatása szerint Valdo Calocane a Nottinghami Egyetem egykori hallgatója, de a nyomozók nem hiszik, hogy ez a tény bármilyen módon összefüggne a gyilkosságsorozattal.

A kapitányság az elmúlt napokban többször is hangsúlyozta, hogy a vizsgálatban részt vesz az országos terrorizmusellenes rendőri hálózat (Counter Terrorism Policing), de a pénteki tájékoztatásban ez az információ már nem szerepelt, és az sem, hogy a támadásnak köze lenne a terrorizmushoz.

Az első rendőrségi beszámolók kiemelték azt is, hogy a nyomozók nyitott kérdésként kezelik a támadás indítékait, de a gyilkosság és gyilkossági kísérlet címén történt vádemelésről szóló pénteki bejelentésben már ez sem szerepel. (MTI)

Kiemelt videóink