Putyin Szentpéterváron: Zelenszkij nem zsidó, hanem a zsidó nép szégyene

külföld
2023 június 16., 14:52

„Nagyon sok zsidó barátom van gyerekkorom óta, ők azt mondják, Zelenszkij nem zsidó, hanem a zsidó nép szégyene” – jelentette ki Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök a szentpétervári gazdasági fórumon mondta ezt, ahol a moderátor Dimitri Simes – a moszkvai születésű politológus a hetvenes években emigrált az Egyesült Államokba – arra lett volna kíváncsi, miért nácizza az orosz kormányzat az ukránokat, amikor Volodimir Zelenszkij államfő köztudomásúan zsidó. Erre válaszolta Putyin azt, amit. Majd hozzátette: „Ma a hősök piedesztáljára neonácikat emelnek.”

link Forrás

Az orosz elnök az RBK Telegram-posztja szerint ezután arról beszélt, hogy a holokauszt idején Ukrajnában másfél millió zsidót gyilkoltak meg. „Lehet ezt tagadni?” – tette fel a kérdést, majd a jelenlévőknek és az esemény közvetítését követő nézőknek lejátszottak egy videó-összeállítást történelmi eseményekről, amelyek Ukrajna és Lengyelország területén a második világháború idején elkövetett atrocitásokat mutattak be.

Putyin azt mondta, számított rá, hogy az ukrán nácizmusról is kap kérdéseket, ezért készíttette el munkatársaival ezeket az anyagokat. (Meduza.io)

Címlapkép: Vlagyimir Putyin a szentpétervári nemzetközi gazdasági fórumon, 2023. június 16-án, fotó: Alexei Danichev / Host photo agency RIA Novosti / AFP