Az ügyészség szerint semmilyen visszaélés nem történt Orbán pisai kiruccanásával kapcsolatban

POLITIKA
2023 június 18., 18:54

"Hivatali visszaélés sem a miniszterelnök, sem pedig más személy részéről nem valósult meg, egyedül a Magyar Honvédség, mint vagyonkezelő felelőssége vizsgálható, de az is csak költséghatékonysági szempontból."- ezt írta a Központi Nyomozó Főügyészség azzal kapcsolatban, hogy vizsgálják-e azt az esetet, amikor Orbán Viktor márciusban, Kairóból hazafelé a Honvédség gépével megállt az Olaszországi Pisában, hogy aztán Firenzében és Velencében sétálgasson a feleségével, magánprogramja keretében.

photo_camera Fotó: olvasónk

Hadházy Ákos független képviselő vasárnap délelőtt még arról írt a Facebook-oldalán, hogy a bíróság utasította az ügyészséget, nyomozzon Orbán pisai útja kapcsán. A képviselő hűtlen kezelés miatt tett följelentést, mert szerinte 3-4 millió forintba került a kitérő a magyar adófizetőknek, Orbán pedig nem használhatja magáncéljaira a Honvédség repülőjét. Az ügyészség viszont megtagadta a nyomozást egészen eddig. Hadházy viszont arról írt, hogy a Budai Központi Kerületi Bíróság hatályon kívül helyezte az elutasító ügyészségi határozatot, vagyis nyomozni kell.

A Központi Nyomozó Főügyészség viszont nem így látja. Mint a szervezet közleményében olvasható, „a honvédségi repülőgép személyvédelmi feladatok ellátására történő biztosítása megfelel a jogszabályoknak, mindez a vagyonkezelő részéről kötelességszegésnek nem minősül. A bíróság annak tisztázását tartja még szükségesnek, hogy a biztonsági előírások miként viszonyulnak a költséghatékonyság igényéhez, milyen jogszabályi előírások alapján előzik meg őket.”(HVG)