Orbán repülőútja Toszkánába: bírói utasításra mégis nyomoznia kell az ügyészségnek

POLITIKA
2023 június 18., 10:59

Idén márciusban Orbán Viktor katonai gépe úgy jött haza Kairóból, hogy közben leszállt Pisában, és kirakta a miniszterelnököt, akit aznap Firenzében fotóztak le, ahol szóvivője tájékoztatása szerint magánprogramon vett részt. Hadházy Ákos független képviselő feljelentést tett, mert szerinte a kormányfő magáncélra használta a honvédségi gépet, amikor nem egyenesen Budapestre jöttek vissza vele, hanem egy kitérővel ki kellett rakni Orbánt Olaszországban.

„Ez a magánutazás alsó hangon 3-4 millió forintba került az adófizetőknek, klasszikus hűtlen kezelés, azonban az ügyészség mindenféle vizsgálat nélkül, nevetséges indoklással megtagadta a nyomozást az ügyben” - írja friss posztjában Hadházy, aki beszámol ugyanakkor egy ezidáig példa nélküli fordulatról:

a feljelentést elutasító ügyészségi határozatot a Budai Központi Kerületi Bíróság hatályon kívül helyezte.

photo_camera Fotó: Facebook/Hadházy Ákos

A bíróság szerint az ügyész által hivatkozott tényállás részben felderítetlen. A miniszterelnök magánjellegű útjának a technikai biztosítása lehet állami kötelezettség, de vagyon elleni bűncselekmény – akár hűtlen kezelés – ettől függetlenül megvalósulhat. Az Airbus A319 repülőgép a miniszterelnök rendelkezésére bocsátható a vagyonkezelő által, de a vagyonkezelőre vonatkoznak a rendes gazdálkodás szabályai - ismerteti az indoklást Hadházy.

Az ügyészség a személykísérés végrehajtásának módjának megválasztására vonatkozó szabályokat nem tisztázta, mint ahogy azt sem, a rendes gazdálkodás szabályaitól eltérésre milyen előírások az irányadóak, eltérhetnek-e ettől egyáltalán - írja Hadházy. Ennek hátterében az állhat, hogy Orbánék repülőzéseinek költsége akkora titok, hogy még az adatvédelmi hatóság sem tudta kideríteni. Az inforációhiányt az ügyészség nem próbálta pótolni, és nem támasztotta alá adatokkal, hogy a személyi kísérés végrehajtása vagyoni hátrányt nem okozott.

Az eljárás azért újszerű, mert csak most vezették be, uniós nyomásra azt a lehetőséget, hogy korrupciós ügyekben a nyomozást megtagadó határozat bíróság elé vihető.

photo_camera Orbán Viktor átugrott Velencébe is, itt fotózta le olvasónk Fotó: olvasónk

Hadházy azt írja, hogy „ennek van jelentősége, de túlbecsülni azért hiba lenne. Az ügyészségnek ugyanis a nyomozás megtagadásán kívül számos lehetősége van a nyomozás elszabotálására. Az, hogy egy nyomozást megindítanak, nem azt jelenti, hogy azt valóban, a szakma szabályai szerint le fogják folytatni. Ehelyett évekig tologathatják az aktákat és majd valamikor, sok év múlva szépen lezárják eredménytelenül a vizsgálatot.”