A pedagógus-szakszervezetek szerint Maruzsa azt ígérte, a kormány „elgondolkodik” azon, hogy kell-e még kirúgni engedetlen tanárokat

oktatás
2023 június 19., 19:23

Nem sok jóról tudunk beszámolni – kezdte a beszámolóját a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, Totyik Tamás, miután a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivőjével, Nagy Erzsébettel együtt 2 órán át tárgyaltak délután a Belügyminisztériumban a szakszervezetek sztrájkköveteléseiről.

link Forrás

Totyik szerint apró elmozdulás látszik, mert Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár azt ígérte, „elgondolkodnak” annak a kormányrendeletnek a felülvizsgálatán, ami november végéig lehetővé teszi, hogy kirúgjanak az iskolákból polgári engedetlenkedő tanárokat.

Nagy szerint megint elmondták, hogy nem kellene az EU-s forrásokra várni a pedagógusok béremelésének ügyében, a költségvetési törvényben át lehetne csoportosítani 357 milliárd forintot egy 45 százalékos béremeléshez. Erre nem kaptak választ, és arra a kérésre sem, hogy a tanárok tanítással lekötött heti munkaidejét 22 órára állítsák vissza, az ezen felüli többlettanítást pedig fizessék ki.

Nagy szerint egyértelmű, hogy „semmilyen döntésre nincsenek feljogosítva” a kormányt képviselő tárgyalófelek. Azt kérte, hogy a pályán maradó pedagógusok „pihenjenek rá az őszre”, mert tovább kell küzdeni.

Totyik szerint az Országgyűlés július 4-én szavazhat a státusztörvényről, a szakszervezetek arra a napra is mozgósítani fognak.