Az ukrán diplomaták még mindig nem léphettek kapcsolatba a Magyarországnak átadott hadifoglyokkal

háború
2023 június 19., 13:41

Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő kifogásolta, hogy az ukrán diplomaták mindeddig nem kaptak hozzáférést az Oroszország által tíz napja Magyarországnak átadott kárpátaljai, magyar nemzetiségű hadifoglyokhoz, és a magyar fél nem kezd „konstruktív párbeszédbe” Kijevvel a kérdésben.

Volomidir Zelenszkij ukrán elnök tavaly szeptember 30-án Kijevben.
photo_camera Volomidir Zelenszkij ukrán elnök tavaly szeptember 30-án Kijevben. Illusztráció: Ukrán Elnöki Hivatal/AFP

„Az elmúlt napokban sikertelen volt az ukrán diplomaták minden kísérlete arra, hogy közvetlen kapcsolatot létesítsenek az ukrán állampolgárokkal. Ez, valamint a néhányuk hozzátartozóitól kapott információk arra utalnak, hogy a magyar hatóságok biztosítékai Ukrajna védőinek szabad státuszáról Magyarországon nem felelnek meg a valóságnak. Valójában elzárva tartják őket, nem férnek hozzá nyílt információforrásokhoz, rokonaikkal való kommunikációjuk harmadik felek jelenlétében zajlik, és megtagadják számukra a kapcsolatot az ukrán nagykövetséggel. A hivatalos diplomáciai csatornák, sajnos, figyelmen kívül hagyják az ukrán fél azon próbálkozásait, hogy konstruktív párbeszédet alakítson ki a magyar hatóságokkal” – írta a szóvivő a Facebookon.

Nyikolenko szerint a magyar kormány fellépése megkérdőjelezi az ukrán állampolgárok Magyarországra szállításának magyar részről deklarált humanitárius indítékát, és az emberi és alapvető szabadságjogok védelméről szóló európai egyezmény megsértésének minősülhet.

„Az ukrán külügyminisztérium ismételten azzal a követeléssel fordult a magyar félhez, hogy haladéktalanul engedjék be az ukrán konzult az ukrán hadifoglyokhoz, hogy felmérhesse testi-lelki állapotukat, tájékoztassa őket jogaikról, és sürgős konzuli segítséget nyújtson” – közölte a szóvivő.

Korábban a különleges körülmények között eltűnt személyekért felelős ukrán ombudsman tanácsadója azt mondta, a 11 kárpátaljai magyarnak „bizonytalanok a kilátásai” az Ukrajnába való hazatérésre – írta meg az Ukrajinszka Pravda. Az ukrán külügyminisztérium pedig eddig azt állította, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyilatkozataiból tudta meg, hogy a 11 hadifoglyot Magyarországra vitték. (MTI)