Moldovában betiltották az oroszbarát Sor pártot

külföld
2023 június 19., 14:47

A moldovai alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánította, és ezzel gyakorlatilag betiltotta az ellenzéki Sor pártot – közölte a moldovai sajtó.

Nicolae Rosca elnöklő bíró szerint az igazságügyi minisztériumnak bizottságot kell alakítania a párt felszámolására, illetve a Sor pártot el kell távolítani az állami nyilvántartásból is.

A 2,6 millió lakosú ország fővárosában az utóbbi időben rendszeresek voltak a tüntetések, ezek kezdeményezője a nyíltan oroszbarát Sor párt volt.

Ilan Sor 2019-es kampányplakátja
photo_camera Ilan Sor 2019-es kampányplakátja Fotó: Daniel Mihailescu/AFP

Az USA szankciókkal sújtotta a párt elnökét, Ilan Sort korrupció és Oroszország javára történő tevékenység vádjával. A 2019-ben Izraelbe menekülő Ilan Sort április közepén távollétében jogerősen 15 év szabadságvesztésre ítélte egymilliárd dollárnyi (340 milliárd forint) banki csalási botrányok ügyében. A párt alelnöke kevésbé volt szerencsés.

A moldovai törvényhozás 101 képviselőjéből hatan a Sor párt tagjai. A mostani döntés értelmében megtarthatják a mandátumukat, de csak független képviselőként, és nem csatlakozhatnak más frakciókhoz sem. (MTI)