Szétrohadt a több százezer euróból épített tanösvény és kilátó a Hajdúságban

belföld
2023 június 19., 04:07

Egy néhány éve átadott tanösvényt és kilátót keresek a Hajdúságban, a román határ mellett.

A Daru-láp vidéke ez, élő vízfolyás volt itt valamikor, majd tó lett belőle, végül a feltöltődés és a dús növényzet hatására láp. A több ezer éves folyamat jelenleg a mocsarasodásnál tart. A természetvédelem célja, hogy fenntartsa a lápi jellegét, és be is mutassa mindezt a nagyközönségnek.

Az útvonaltervező Kokadnak visz, majd egy földút felé irányít, de egy idő után autóval járhatatlan lesz. Visszafordulok, másik földúttal próbálkozik, de megint lehetetlenség tovább menni. A tanösvényt tábla sehol sem jelzi.

Megnézem a telefonomon, mit ír a Hortobágyi Nemzeti Park honlapja a megközelíthetőségről: „Létavértesről az újlétai úton a Kossuth-szőlőskert után keletnek fordulva rövid műúton a Juhtelepig, majd homokos földúton az útbaigazító táblákat követve a Daru-lápig.”

Oké, visszamegyek a szomszédos Létavértesre – tudják, ez az a kisváros, ahol fészkeket pusztítottak el, mert a gólyák összeszarták az önkormányzat autóit, és mindössze harminc kilométerre van a lombok nélküli lombkoronasétány is – , de a térképen juhtelep vagy Kossuth-szőlőskert nincs jelezve. A helyi dohánybolt eladója nemrég volt arra kirándulni, mondjuk tanösvényt és kilátót nem látott. Egy helyi traktoros srác is hallgatja a beszélgetésünket, nem járt arra, de egy lány elmondta neki, merre menjünk. Együtt vágtunk neki az útnak, a juhtelep meglett, és itt már tábla is mutatta az irányt.


photo_camera Fotó: Tóth-Szenesi Attila

A földút néhol necces volt, de a nagyobb gépekhez szokott traktoros biztatott, hogy menjünk, nem fog leérni az alja, amúgy is sietett, meg hát a kocsi se az övé volt, ugye. Az erdő mellett leparkolunk, végül egy tisztásra érünk, ahol frissen kaszálták a füvet, középen pedig két esőbeálló van. Valamikor ez volt a parkoló.

Innen aztán fogalmunk sincs, hogyan kell továbbmenni a híd és a kilátó, vagyis a tanösvény felé, tábla nem jelezte. Szerencsére megjelennek terepjárójukkal a természetvédelmi őrök, feltűnést keltettünk ugyanis azzal, hogy egy napfényes vasárnap délelőtt egy hivatalos kirándulóhelyet jöttünk felkeresni. Ők mutatják meg azt a susnyást, amerre a tanösvény pallóútja van:

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.