Van olyan kérdés, amire egy minisztérium még képes egyenes választ adni?

POLITIKA
2023 június 19., 15:56

Egy ideje tényleg reménytelen próbálkozás információt kérni minisztériumoktól. Ok, vannak kivételesen szórakoztató esetek, amikor véletlenül egy államtitkárnak azt a válaszát is elküldték a Telexnek, amiben sajátjainak a miniszterhelyettes azt írja: „Nagy nehézségben lennétek, ha mindig csak a színtiszta igazat kellene mondani.”

Nemcsak a sajtó, de a parlamenti képviselők is hatalmasat koppannak, ha bármit kérdeznek a kormány tagjaitól. Pedig nem az Orbán-Putyin tárgyalások titkos jegyzőkönyvéről, Rogán Antal bankszámlájáról vagy a Kubatov-listájáról van szó. Hanem például arról, hogy ki költözik be a Várból kipenderített Hadtörténeti Múzeumba.

photo_camera Fotó: Hadtörténeti Intézet és Múzeum

A múzeumban május 21-én még megünnepelték a magyar honvédség napját, majd aznap váratlanul be is zárt.

Hogy kinek kellett a Várban az épület, arról édeskeveset tudni. A roló lehúzásának bejelentésekor a minisztérium hivatalosan mindössze annyit árult el, hogy „a tárca egyes szervezeti egységei” foglalják majd el az épületet, ahol majdnem 100 évig a múzeum volt.

Lehet arról is hallani, hogy Szalay-Bobrovniczky Kristóf miniszter dolgozószobája is itt lesz. Vadai Ágnes DK-s képviselő írásbeli kérdést intézett a miniszterhez. Ebben mindössze arra volt kíváncsi, hogy „A HM mely szervezeti egységei költöznek fel a kilakoltatott Hadtörténeti Intézet és Múzeum épületébe?.”

A válaszban pedig ahelyett, hogy felsorolták volna, kik könyökölhetnek a minél szebb panorámáért, a honvédelmi miniszter helyettese, Varga Tamás arról kezdett magyarázni, hogy „Magyarország kormánya minden eddiginél nagyobb figyelmet és jelentőséget szentel a Magyarországot és a magyar embereket megfelelő erővel megvédeni képest, a szövetségesi kötelezettségekből adódó feladatokat magas színvonalon ellátó haderő kialakítására. Ennek érdekében a Honvédelmi Minisztérium a Hadtörténeti Intézet és Múzeum korábbi, Kapisztrán téri épületébe költöztette a minisztérium egyes szervezeti egységeit”.

Vagyis mindenki megnyugodhat, még inkább meg van védve az ország, ugrásszerűen nőtt a NATO-val való együttműködésünk. és mindehhez pusztán az kellett, hogy valakik, mindegy kik. új irodákat kapjanak pár régi kard és huszárruha helyén.

Következő kérdés?