A délutáni alvás jót tesz az agynak

TUDOMÁNY
2023 június 20., 10:09

Jót tesz az agyunknak a rendszeres délutáni alvás, és segít hosszabb ideig megőrizni annak egészségét, állítják a University College London kutatói. A kutatócsoport szerint a napközbeni alvók agya 15 köbcentiméterrel nagyobb a nem alvókénál. Ez körülbelül három-hat évvel késlelteti az öregedést.

photo_camera Fotó: SANTA CLARA/Photononstop via AFP

A kutatók azonban azt javasolják, hogy az optimális hatás elérése érdekében maximum fél órát aludjunk. A nyugati munkakultúrában nem terjedt el a délutáni pihenés, pedig Dr. Victoria Garfield szerint potenciálisan mindenki számára előnyös lehet az alvás. Garfield azt is mondta, hogy az alvás sokkal könnyebben megvalósítható, mint a fogyás vagy a testmozgás, ami sokak számára nehéz lehet.

Az agy természetes módon zsugorodik a korral, de hogy a délutáni pihenés segíthet-e megelőzni az olyan betegségeket, mint az Alzheimer-kór, még további kutatásokat igényel. Ugyanakkor az agy általános egészsége fontos a demencia elleni védelem szempontjából. A kutatók szerint a rossz alvás idővel károsítja az agyat azáltal, hogy gyulladást okoz és befolyásolja az agysejtek közötti kapcsolatokat. A rendszeres délutáni alvás azonban védelmet nyújthat a neurodegeneráció, azaz az idegek károsodása ellen, állítják a kutatók. (BBC)