Legalább négy izraelit agyonlőttek és négyet megsebesítettek palesztin merénylők Ciszjordániában

Terrorizmus
2023 június 20., 17:21

Legalább négy izraelit agyonlőttek és négy másikat megsebesítettek palesztin merénylők Ciszjordániában az Eli nevű telepesfalu közelében.

Az egyik merénylővel már a helyszínen végeztek az izraeli biztonságiak. A hadsereg szakembereinek becslése szerint legalább ketten követték el az akciót, de a lelőtt terrorista társa vagy társai elmenekültek. Eli falu lakóit felszólították, hogy maradjanak otthonaikban, zárják be ajtajaikat és ablakaikat, amíg felkutatják az esetleges további fegyvereseket.

Az izraeli biztonságiak megtalálták, majd autós üldözés után lelőtték a korábban elmenekült második merénylőt is. Az izraeli hadsereg szóvivője, Daniel Hagari szerint a merénylet elkövetői valószínűleg kapcsolatban álltak a Gázai övezetet irányító Hamász terrorszervezettel.

photo_camera Fotó: Ahmad Gharabli/AFP

A Hamász tagjaként nevezte meg közleményében egyiküket, Muhannad Falehet. A második terroristát Kaled Musztafa Sabah néven azonosították, mindketten a Náblusz melletti Urif nevű falu lakói.

A Ynet azt írta, helyi idő szerint 16 órakor (Magyarországon 15 órakor) belépett egy fegyveres a helyi benzinkút boltjába, és automata fegyverrel lövöldözni kezdett.

A négy sebesült izraeli egyike súlyos, ketten középsúlyos, egyikük könnyebb sérüléssel került kórházba az izraeli mentőszolgálat beszámolója szerint.

A támadás egy nappal az izraeli hadsereg terrorellenes kommandójának razziája után történt, az több órás tűzharchoz vezetett az izraeli erők és palesztin fegyveresek között. Az összecsapásban meghalt 6, megsebesült több tucat palesztin fegyveres. Az incidensben 7 izraeli katona is megsérült.

Izrael és a palesztinok között az elmúlt évben megnőtt a feszültség, az izraeli hadsereg terrorelhárító egységei szinte minden éjjel razziákat tartanak a megszállt ciszjordániai palesztin településeken körözött terroristák és fegyverek kézre kerítésére.

Január óta már legalább 125 palesztin halt meg az izraeli hadsereggel lezajlott összecsapásokban vagy merényletekben, ugyanebben az időszakban 24 izraeli állampolgár, egy ukrán nő és egy olasz férfi is meghalt palesztin radikálisok merényleteiben, többen súlyosan megsebesültek. (MTI)