Titanic 2.: koporsószerű barkács-tengeralattjáróban várják a mentőexpedíciót a tenger mélyén, ha még élnek

baleset
2023 június 20., 14:47
  • Az új Cousteau kapitány mellett az az excentrikus brit milliomos-felfedező is ott ül a vasárnap reggel, a Titanic roncsai közelében eltűnt mini-tengeralattjáró fedélzetén, aki egyszer a 86 éves Buzz Andrin űrhajóssal gyalogolt el a Déli-sarkra.
  • A expedíció öt tagja egy nagyobb MRI-készülék belsejére hajazó, klausztrofóbiás dobozban kuksol – már ha még élnek.
  • A törpe tengeralattjáró elvileg 96 órára elegendő sűrített levegőt vitt magával, ami ideális esetben csütörtök délig tarthat ki.
  • A mentőakcióban az amerikai hadsereg és parti őrség legkorszerűbb repülői, drónjai és távirányítású mini tengeralattjárói vesznek részt.
  • Miközben maga a Titan, amit keresnek, bizarr, barkácsmódszerrel összerakott tákolmánynak tűnik.
  • Mi történhetett, mik az esélyek, mivel próbálkoznak a mentőakció során?

Az amerikai CBS riportere az elvárt semlegességet sutba dobva nevetve temette kezébe az arcát, amikor meglátta, hogy a világ egyik legmenőbb mélytengeri járműveként marketingelt, Titan nevű mini-tengeralattjárót egy játékkonzol kontrollerével irányítják, a vécéje pedig egy műanyag flakon, amelyikbe bele lehet pisilni. A kapitánya közben arról beszél, hogy azért nincs benne műszerfal, vagy ha már itt tartunk, bármilyen műszer, kijelző vagy hasonló – csak egy darab világító gomb –, mert „olyan egyszerűnek kell lennie, mint egy lift”, és mert nem igényel hozzáértést.

Igen, ez az a tengeralattjáró, ami vasárnap tűnt el a Titanic roncsainak közelében, és ami után párját ritkító menőexpedíció indult az amerikai hadsereg legkorszerűbb repülőinek és más kutatóeszközeinek bevetésével.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.