Amerikai földön próbálták eltenni láb alól árulóvá lett ügynöküket az oroszok

külföld
2023 június 21., 18:05

Alekszandr Potejev egykori orosz hírszerzőtiszt, akinek az információi vezettek az amerikai kémelhárítás legnagyobb sikeréhez, 11 mélyen beágyazott orosz kém leleplezéséhez 2010-ben. Az oroszok rengeteg erőforrást felhasználva telepítettek 11 titkos ügynököt az Egyesült Államok keleti partvidékére, akik aztán évek hosszú munkájával építették ki legendájukat, fedősztorijukat és olvadtak be gyakorlatilag észrevétlenül az amerikai közegbe - az ő történetük ihlette a The Americans című kémsorozatot.

A hálózat felszámolásával az orosz hírszerzés, az SZVR több évtizedes munkája veszett oda. A 11 ügynökből 10-et az amerikaiak ráadásul még le is tudtak tartóztatni, hogy aztán elcseréljék őket orosz börtönökben senyvedő nyugati ügynökökre, akik közül messze a leghíresebb a britekhez átállt katonai felderítő ezredes, Szergej Szkripal volt, akit aztán néhány évvel később az angliai Salisburyben vegyi fegyverrel próbáltak meggyilkolni orosz ügynökök.

A Mill, az egyik salisbury-i vendéglátóhely, ahol nyomokban kimutatták az idegmérget, amivel minden bizonnyal az orosz titkosszolgálatok megmérgezték Szergej Szkripalt és lányát, Juliát.
photo_camera A Mill, az egyik salisbury-i vendéglátóhely, ahol nyomokban kimutatták az idegmérget, amivel minden bizonnyal az orosz titkosszolgálatok megmérgezték Szergej Szkripalt és lányát, Juliát. Fotó: Tayfun Salci/Anadolu Agency

Ahogy, mint az most kiderült, 2019-ben Potejevvel is megpróbáltak végezni, ráadásul amerikai földön. Ilyesmire még a hidegháború legforróbb éveiben se vállalkoztak az orosz szolgálatok, így a történtek utáni retorziókat se aprózták el se az amerikaiak, se az azokat megválaszolatlanul hagyni nem tudó oroszok.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.