Az uniós tagállamok vezetői dönthetik el, mihez kezdjenek az orosz jegybank zárolt vagyonával

háború
2023 június 21., 19:56

Az Európai Unió elemezte, mit lehetne kezdeni azzal az orosz jegybank több mint 200 milliárd eurójával, amit a háború kitörése miatt zároltak. De a Bloomberg által megszerzett dokumentum szerint ezt az összeget nem lehetne jogszerűen elkobozni és Ukrajnának adni, ezért most az eszközök átmeneti felhasználására koncentrálnak. A zárolt eszközök eddig 750 millió eurós nyereséget termeltek, inkább ezt a pénzt adnák az ukránoknak. De felmerült az is, hogy az orosz érdekeltséggel rendelkező, nagy nyereséget termelő cégeket köteleznék arra, hogy egy jelentősebb összeget utaljanak át az EU-nak.

Az eszközök több mint fele készpénzben és betétekben van, míg a fennmaradó rész jelentős része olyan értékpapírokban, amik a következő két-három évben járnak le. A lap szerint

az uniós tagállamok vezetői a jövő héten dönthetnek arról Brüsszelben, hogy dolgozzanak-e tovább a megoldáson.Az osztrák külügyminiszter, Alexander Schallenberg már jelezte, hogy mivel jogállam vagyunk, nem lehet megkérdőjelezhető döntéseket hozni. Mert ha később ezt egy bíróság elkaszálja, az diplomáciai és gazdasági katasztrófához vezetne.