Joe Biden lediktátorozta Hszi Csin-pinget

külföld
2023 június 21., 05:11

Bár Anthony Blinken amerikai külügyminiszter a hét elején váratlanul Kínába látogatott, ahol még ennél is nagyobb meglepetésre Hszi Csin-ping kínai államfővel is összefutott, a jelek szerint korai még a kínai-amerikai viszony enyhülésében reménykedni. Joe Biden amerikai elnök helyi idő szerint kedd este egy kaliforniai adománygyűjtő rendezvényen szimplán lediktátorozta Hszit.

Joe Biden amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök virtuális megbeszélése 2021. november 15-én.
photo_camera Joe Biden amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök virtuális megbeszélése 2021. november 15-én. Fotó: MANDEL NGAN/AFP

Nem mintha ebben nem lenne valami. Kínában Mao halála után alakult ki a rend, hogy a kommunista párt, egyben az ország vezetője legfeljebb két cikluson át, tíz évig maradhat hatalmon. Hszi azonban a szokásjogot felrúgva a legutóbbi nagy pártértekezleten kiharcolta, hogy harmadjára, illetve a jövőben még akárhányszor újraválaszthassák a párt, egyben az ország élére, így immár ő Mao óta a legrégebb óta regnáló kínai vezető.

Biden beszédében a kínai kémballon év eleji sztorijára utalva azt állította, hogy Hszi Csin-ping azért reagált különösen idegesen az amerikaiak állítása szerint hírszerző és felderítő eszközökkel megpakolt kémballon lelövésére, "azért lett annyira feldúlt, amikor lelövettem a ballont, mert nem is tudta, hogy az erre jár. Ez pedig nagy szégyen egy diktátornak, amikor nem is tudják, hogy mi történik", mondta.

A BBC beszámolója szerint Kína ez idáig nem reagált az amerikai elnök kijelentésére.