Megkapta az amerikai engedélyt a laborban előállított csirkehús

gasztronómia
2023 június 21., 18:29

Az amerikai hatóságok szerdán először engedélyezték az állati sejtekből előállított csirke értékesítését, így mostantól két kaliforniai cég, az Upside Foods és a Good Meat laboratóriumban készített húst is árulhat. Az állati őssejtekből növesztett műhúshoz nem kell állatokat levágni, csak sejtmintát vesznek tőlük, hogy aztán beindíthassák a megfelelő biokémiai folyamatokat.

Ezzel akarnak új korszakot indítani a hústermelésben, hogy csökkentsék az állatok szenvedését, valamint a legeltetés, a takarmánytermelés és a trágya környezeti hatásait. „Ahelyett, hogy az összes földet és az összes vizet a levágandó állatok etetésére használnánk, van más út is” - mondta Josh Tetrick, a Good Meatet működtető Eat Just társalapítója és vezérigazgatója.

photo_camera Fotó: ALEX011973/YAY/UNIVERSAL IMAGES/Science Photo Library via AFP

Hónapokkal korábban az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal úgy ítélte meg, hogy mindkét cég műhúsos termékei biztonságosan fogyaszthatók. A Good Meattell együttműködő Joinn Biologics szintén engedélyt kapott a termékek előállítására. A Good Meat egyébként már árul műhúst Szingapúrban, ahol 2020 végén engedélyezték az eljárást.

Ugyanakkor a műhús sokkal drágább, mint a tenyésztett madarakból származó, és még nem lehet a hagyományos húsok méretarányában előállítani, ezért kezdetben csak exkluzív éttermekben kínálják. (APNews)