Órákon keresztül dörömbölésre emlékeztető hangokat észleltek a Titanic roncsainál eltűnt mini-tengeralattjáró keresése közben

katasztrófa
2023 június 21., 05:03
Az Oceangate Titan mini-tengeralattjárója merülés előtt
photo_camera Az Oceangate Titan mini-tengeralattjárója merülés előtt Fotó: OCEAN GATE / HANDOUT/Anadolu Agency via AFP

Négy órán keresztül, nagyjából félórás ciklusokban, dörömbölésre emlékeztető hangokat rögzítettek hangradarok a Titanic roncsainál eltűnt mini-tengeralattjáró, a Titan keresése közben.

Erről eredetileg a CNN és a Rolling Stone számolt be az Egyesült Államok belbiztonsági minisztériumából származó információk alapján.

A hangforrást egy kanadai felderítő repülőgép rögzítette elsőként, ezután további szonárokat irányítottak a térségbe, és ezek, órákkal később, szintén azonosítottak dörömbölésre emlékeztető hanghatásokat.

A CNN szerint a dörömbölés mellett más akusztikus hanghatásokat is érzékeltek, és ezek segítik a felszíni eszközök irányítását, egyben reményt adnak arra, hogy lehetnek még túlélők a Titan mini-tengeralattjáróban.

A Titan, öt utasával együtt, vasárnap tűnt el a Titanic roncsainak közelében. Az alig 6,7 méter hosszú mini-tengeralattjáró aznap hajnalban egy jégtörő fedélzetéről merült alá, de 1 óra 45 perc után minden kapcsolat megszakadt vele, azóta semmit sem tudni róla.

Az eltűnést követően menőexpedíció indult az amerikai hadsereg legkorszerűbb repülőinek és további kutatóeszközök bevetésével. Az expedíció eredetileg Kanadából indult, de a mentőakciót az USA parti őrsége koordinálja.

A tengeralattjáró elvileg 96 órára elegendő sűrített levegőt vitt magával, ez ideális esetben csütörtök délig tarthat ki.

Az akció részleteiről ebben a cikkben írtunk. (BBC)