A roncsok alatt megtalálták a Horvátországban lezuhant magyar katonai helikopter harmadik kezelőjének holttestét is

baleset
2023 június 22., 15:54

Csütörtök délután a roncsok alatt megtalálták a horvát Čikola kanyonban lezuhant magyar katonai helikopter harmadik kezelőjét is, közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI-vel. A korábbi értesülések beigazolódtak, a magyar katona meghalt a balesetben. Földi maradványait - hasonlóan korábban megtalált két társához - Splitbe szállítják.

photo_camera Kettő a Honvédség Airbus H145 M típusú helikopterei közül.
Fotó: Vasvári Tamás/MTI/MTVA

A Honvédelmi Minisztérium szerda délutáni közleménye szerint a Magyar Légierő két Airbus H145-ös helikoptere légi kiképzési feladatot teljesített a horvát légtérben, amikor az egyik helikopter három emberrel a fedélzetén lezuhant. A baleset körülményei egyelőre tisztázatlanok, a szemtanúk beszámolói alapján úgy tűnik, hogy a gép egy, a kanyon fölött kifeszített, zipline-ozáshoz használt drótkötélnek ütközhetett. A horvátok állítják, hogy a drótkötél jelölve volt a térképeken.

link Forrás

A honvédelmi tárca, valamint a szolnoki alakulat (MH 86. Kiss József helikopterdandár) minden segítséget megad az elhunyt katonák hozzátartozóinak, mondta Böröndi Gábor, a Honvéd Vezérkar főnöke.

Böröndi személyesen tájékozódott a kutatásról, legfontosabb célja az volt, hogy találkozzon a helyszínen tartózkodó állománnyal, írják. Az altábornagy elmondta, hogy a baleset helyszíne rendkívül nehéz terep, ezért a teljes körű vizsgálat hosszabb időt vesz majd igénybe. A HM és a Honvédség köszönetet mond a horvát hadseregnek, valamint a társszervezeteknek a kutatás-mentés és a vizsgálat, valamint a támogatás terén nyújtott együttműködő segítségéért, írja a közlemény.