Mostanra elfogyhatott az oxigén a Titán fedélzetén

katasztrófa
2023 június 22., 13:48

Valószínűsíthetően csütörtök reggelre már kifogyott, vagy ezekben az órákban fogyhat ki a Titán merülőhajó oxigéntartaléka, ami eredetileg két órásra tervezett, Titanic roncs-néző expedíciója során tűnt el az Atlanti-óceán északi részén, írja a Reuters. A kisteherautó méretű hajó 96 órára elegendő oxigénnel indult útjára még vasárnap, azóta nagy nemzetközi keresőcsapat kutat az öt utasa után, a tengerfenék több ezer kilométeres - nagyjából Dunántúl méretű - szakaszán, eddig mindhiába.

Hogy pontosan mikor fogy ki az oxigéntartalék, az olyan tényezőtől függ, mint például hogy van-e még elektromosság a hajón, vagy hogy mennyire nyugodtak a fedélzeten lévők, mondták a hírügynökségnek szakértők, akik azt feltételezik, hogy a Titan még ép állapotban lehet.

Az Oceangate Titan mini-tengeralattjárója merülés előtt
photo_camera Az Oceangate Titan mini-tengeralattjárója merülés előtt Fotó: OCEAN GATE / HANDOUT/Anadolu Agency via AFP

A megtalálás csekély esélye ellenére a hajó keresése továbbra is több hajóval folyik. Az egyik kanadai hajóról egy távirányítású jármű elérte az óceán fenekét, ahol megkezdte a Titan keresését - közölte az amerikai parti őrség csütörtök reggel.

Csütörtökön megérkezett a tengeralattjáró robottal felszerelt francia Atalante hajó is, hogy csatlakozzon a kereséshez, írja az MTI. A francia Ifremer tengerkutató intézet arról tájékoztatott, hogy a felderítőhajó először hanglokátorok segítségével térképezi fel a tengerfenék érintett részét, hogy pontosan bemérjék, hogy hová lehet érdemes leküldeni az aVictor 6000 nevű robotot.

A Titán eltűnésének történetéről - köztük a merülőhajó alkalmatlanságáról - írt eddigi cikkeink itt olvashatóak.