A nagy ukrán ellentámadás még el sem indult, csak a rést keresik az orosz pajzson

külföld
2023 június 23., 15:00

Jevgenyij Prigozsin orosz zsoldosvezér szerint Oroszország éppen visszavonul az ukrán ellentámadás miatt, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka szerint az igazi ellentámadás még csak most kezdődik.

Az 57 éves Olekszandr Szirszkij vezérezredes egy meg nem nevezett kelet-ukrajnai bázison adott exkluzív interjút a Guardiannek. Szirszkij az a katona, aki tavasszal Kijev védelmét vezényelte sikeresen, ősszel pedig északkelet-Ukrajnában szabadított fel nagy területeket.

Azt mondta, a világnak és Ukrajnának is türelmesnek kell lennie, hiába akar mindenki azonnali és nagy győzelmeket. Az ukrán főerők még nem lettek hadra fogva, egyelőre az orosz védelem gyönge pontjait szondázzák, miközben az oroszok több ellenoffenzívát indítottak, céljuk, hogy a kezdeményezést magukhoz ragadják. Nagy harcok folynak Bahmut mellett a szerebrjanszkiji erdőben. A katonai helyzetet nehéznek, stresszesnek írta le. Szerinte hiba lenne az oroszok lebecsülése, erős védelmet építettek ki, ráadásul tisztában vannak az ukrán hadsereg mozgásirányával.

Az éppen kezet fogó Zelenszkij elnöktől balra Olekszandr Szirszkij
photo_camera Az éppen kezet fogó Zelenszkij elnöktől balra Olekszandr Szirszkij Fotó: METIN AKTAAY/Anadolu Agency via AFP

Ami Szirszkij szerint bizakodásra ad okot, az az ukrán csapatok morálja és felkészültsége, bízik benne, hogy megtalálják a rést az orosz védelmen. A katonai vezető szerint ukrán területen 400 ezer orosz katona, emiatt nem akarja feleslegesen veszélyeztetni katonái életét.

Az ukránok az elmúlt két hétben nyolc falut szabadítottak fel, Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint az ukránok veszteségei katasztrofálisak.

A háború állásáról Király András írt elemzést a napokban, Rácz András pedig az ukrán hadsereg állapotáról írt.