Az amerikai bürokrácia megfosztott egy magyar pólóst a női világkupa szuperdöntőjétől

sport
2023 június 23., 16:27

A női vízilabda-válogatott péntek este 10 órakor kezdi meg szereplését a Világkupa negyeddöntőjében Görögország ellen a kaliforniai Long Beachben.

Nem lehet a keret tagja sőt, Amerikába se utazhatott el a világbajnoki ezüstérmes 26 éves Máté Zsuzsanna, aki ugyan a szlovákiai Nagymihályon született, de nagyon régóta magyar útlevele van, 2012 óta játszik magyar csapatokban, jelenleg az FTC-ben.

Az amerikaiak azonban a könnyített vízumhoz a születési országnak megfelelő, azaz szlovák útlevelet kértek. Korábban ilyenje nem is volt a játékosnak, csináltatott hát egyet gyorsan. A kérelem már ezzel az útlevéllel lett beadva, az amerikaiak azonban indoklás nélkül elutasították. Mindez a túra kanadai részén derült ki, így a kaliforniai Long Beach helyett Budapest felé vette az irányt. Máté helyett Pőcze Panna lett a keret tagja.

Máté Zsuzsanna
photo_camera Máté Zsuzsanna Forrás: Magyar női válogatott Facebook-oldala

„Én ezt felháborítónak tartom, hogy egy sportoló nem szerepelhet egy világversenyen mondvacsinált okokból” – mondta Bíró Attila szövetségi kapitány a waterpolo.hu-nak, aki kíváncsi arra, mit történt volna fordított esetben, vagyis ha egy amerikai játékos nem jöhetne egy magyarországi tornára.

A válogatott győzelme esetén az elődöntőben visszavághat a nagy esélyes USA-nak, akik vélhetően könnyűszerrel bánnak el Izraellel a saját negyeddöntőjükben.

(via telex, waterpolo.hu)

Kiemelt videóink