Prigozsin nyíltan kimondta: nem engedelmeskednek Putyinnak

háború
2023 június 24., 09:53
photo_camera Fotó: HANDOUT/AFP

„Az elnök téved Oroszország elárulásával kapcsolatban. Mi hazafiak vagyunk, és harcolunk. Senki sem fog engedelmeskedni az elnök, az FSZB vagy bárki más követeléseinek, nem adjuk meg magunkat. Nem akarjuk, hogy az ország hazugságban és korrupcióban éljen.”

Ezt válaszolta audioüzenetben Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoscsoport vezetője Vlagyimir Putyin beszédére, amiben az elnök azt mondta, a fegyveres felkelés résztvevőit meg fogják büntetni. Ez az első alkalom, hogy Prigozsin már nemcsak a védelmi miniszternek, és általában az orosz vezetésnek szól vissza, hanem kifejezetten azt mondja, hogy Putyinnak nem fognak engedelmeskedni.

link Forrás

„Amikor azt mondták, hogy Afrikában kell harcolnunk, akkor ott harcoltunk, aztán ott is elloptak mindent. Amikor azt mondták, hogy Ukrajnával harcolunk, akkor elmentünk és harcoltunk, miközben a hivatalnokok maguknak tartogatták a pénzt és a felszerelést” - mondja a felvételen Prigozsin. „Most már repülőkkel és helikopterekkel lőnek ránk, és civilekre is lőnek, amikor nem találnak el minket.”

„Mi vagyunk a hazafiak, és akik szembeszegülnek ma velünk, azok a söpredékkel vannak” - üzeni.

A brit katonai hírszerzés szombat délelőtt arról számolt be: a Wagner csapatai a rosztovi terület után a voronyezsi területen keresztül haladnak észak felé, céljuk pedig Moszkva lehet. A brit védelmi minisztérium szerint ez lehet az elmúlt időszak legjelentősebb kihívása az orosz állam számára.

A Wagner hosszú időn keresztül szolgálta Vlagyimir Putyin politikai érdekeit, miközben ők maguk is globális bizniszt csináltak a magánháborúzásból. Mostanra nyíltan Putyin ellen fordultak.