Bejött Micotakisz számítása, öt hét után meglett az Új Demokrácia abszolút többsége

külföld
2023 június 25., 16:40

A jobbközép Új Demokrácia nyerte a vasárnapi görög előrehozott parlamenti választást, amit mindössze öt héttel az előző után írtak ki, derül ki az exit pollból.

A várható sorrend:

  • Új Demokrácia - 40-44 százalék,
  • a baloldali Sziriza - 16-19 százalék,
  • a balközép Pászok - 10-13 százalék,
  • kommunisták - 7-9 százalék.

A három százalékos bejutási küszöbön több szélsőjobboldali párt, valamint Jánisz Varoufakisz volt baloldali pénzügyminiszter és egy volt szirizás politikus pártja billeg.

photo_camera Boldogság az Új Demokrácia eredményváróján Fotó: ARIS MESSINIS/AFP
photo_camera Szomorúság a Sziriza partiján Fotó: ANGELOS TZORTZINIS/AFP

Micotakisz a választás előtt arról beszélt, hogy 158 képviselőre van szüksége a 300 fős parlamentben a kényelmes többséghez, a reformok keresztülviteléhez. Az exit poll szerint éppen ennyi képviselője lesz az Új Demokráciának.

Májusban is törvényhatósági választásokat tartottak, ahol a 2019 óta kormányzó Kirjakosz Micotakisz miniszterelnök jobboldali Új Demokrácia pártja nyert, de nem eléggé, csak koalícióban tudott volna kormányozni. Micotakisz a kormányalakítási megbízatást ezért visszautasította, a közben megszavazott görög választójogi törvény értelmében az előrehozott választást már nem arányos, hanem többségi elv szerint rendezték. A győzelemmel tehát bejött Micotakisz számítása.

A baloldalon könnyen lehet, hogy a szirizás Aléxisz Ciprasz volt miniszterelnök bukását hozza, hogy a Pászok már-már beérte. A Sziriza a jelenlegi állapotában nagyon messze van attól, hogy az ellenzék vezető ereje lehessen.

A görög belpolitikai helyzetet ebben a cikkünkben elemeztük.

(via Greek Reporter)