Magyarországon leltek hazai pályára az otthonukból eltiltott belarusz focicsapatok

sport
2023 június 26., 11:52

Három belarusz labdarúgócsapat is Magyarországon játssza hazai nemzetközi kupamérkőzéseit.

A BATE ellenfele az albán Partizani Tirana lesz, az FK Nyoman a liechtensteini FC Vaduzt fogadja az első körben, a Tarpeda-Belaz pedig Gyurcsó Ádám együttesét, a ciprusi AEK Larnacát látja vendégül a második fordulóban.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a klubok melyik magyarországi stadionban lépnek pályára.

A Dinamo Minszk az azerbajdzsáni Bakut választotta otthonául.

A belarusz csapatokat - szemben az oroszokkal - nem tiltották el a nemzetközi kupáktól a tavaly februárban kitört orosz-ukrán háború miatt, de odahaza nem játszhatnak. Ugyanez igaz a válogatottra is, amelyik júniusban a Megyeri úti stadionban fogadta Izraelt, majd Koszovót, előtte a szerbiai Újvidéken játszott Svájccal.

A belarusz klubcsapatok tavaly az ellenfeleik otthonában játszották le azokat a meccseket is, ahol ők voltak a pályaválasztók, kivéve a Maribort és a Kolozsvárt Törökországban fogadó Szoligorszk.

A BATE futballistái a BL-selejtezőből való kiesés után Törökországban tavaly júliusban
photo_camera A BATE futballistái a BL-selejtezőből való kiesés után Törökországban tavaly júliusban Fotó: Serhat Cetinkaya/Anadolu Agency via AFP

A háborús helyzet miatt a csapatoknak az utazás, a vízumszerzés, a stadionok bérleti díjának kifizetése komoly problémát okoz, ráadásul többnyire már júliusban az elő-előselejtezőben kiesnek. A BATE Boriszov a fénykorában a Bajnokok Ligájában és az Európa-ligában is rendszeresen szerepelt.

(via MTI)