ENSZ: Oroszország 77 embert kivégzett a háború kezdete óta őrizetbe vett 864 civil közül

háború
2023 június 27., 12:47

Oroszország több mint 800 civilt vett őrizetbe az ukrajnai háború kezdete óta, 77-et pedig kivégzett közülük – közölte az ENSZ ukrajnai emberi jogi megfigyelőmissziója.

A misszió 36 oldalas jelentése hetven fogolytáborban tett látogatáson és több mint ezer interjún alapul. A beszámolóból kiderült, hogy Ukrajna is megsértette a nemzetközi jogot a civilek önkényes fogva tartásával, de jóval kisebb mértékben.

Az ukrajnai megfigyelőmissziót vezető Matilda Bogner sajtótájékoztatóján elmondta: legalább 900 esetről tudnak, amikor önkényesen tartottak fogva polgári személyeket, köztük gyerekeket és időseket. Bogner szerint a jogsértések többsége Oroszországhoz fűzhető.

Azt mondta, az oroszok által elkövetett kivégzések kimerítik a háborús bűncselekmény fogalmát.

(Orbán Viktor épp a minap beszélt arról, hogy Putyin nem háborús bűnös.)

Tömegsír Bucsában 2022. április 7-én.
photo_camera Tömegsír Bucsában 2022. április 7-én. Fotó: RONALDO SCHEMIDT/AFP

Az Oroszország által fogva tartott 864 civil sorsából az ENSZ emberi jogi hivatala 178-ét részletesen dokumentálta. Ezeknek az embereknek több mint 90 százalékát megkínozták.

Az ENSZ 75 olyan esetet jegyzett fel, amikor az ukrán erők tartottak fogva civileket. A világszervezet jelentése szerint több mint felüket megkínozták vagy bántalmazták.

A beszámoló hangsúlyozta, hogy amíg Ukrajna egyetlen esettől eltekintve teljes hozzáférést biztosított az ENSZ nyomozóinak, Oroszország az ismételt kérések ellenére sem engedélyezte a kapcsolatfelvételt.

Bogner aláhúzta: csak azokat az eseteket vették számításba, amikben tisztázni tudták a körülményeket. Az őrizetbe vett civilek valós száma több mint kétszerese lehet az ENSZ adatainak – vélekedett. (MTI)