Prigozsin megérkezett Fehéroroszországba

háború
2023 június 27., 13:41

Helyi idő szerint 7:40-kor landolt a Minszk melletti Machulishchy légibázison egy RA-02795 lajstromjelű Embraer Legacy 600 típusú magángép, ami Jevgenyij Prigozsinhoz tartozik. Ugyanez a gép a hétvégi Wagner-lázadás másnapján Rosztovból Szentpétervárra repült. A hírt kedd délután Aljakszandr Lukasenka is megerősítette.

Egy Embraer Legacy 600 típusú gép
photo_camera Egy Embraer Legacy 600 típusú gép Fotó: ERIC PIERMONT/AFP

A fehérorosz elnök arról beszélt, milyen „felbecsülhetetlen értékű”, ha a Wagner parancsnokai Fehéroroszországba érkeznek, és segítenek a köztársaság fegyveres erőinek. Elmondják nekik, mi a fontos most a taktika és a fegyverzet terén, hogyan támadjanak, hogyan védekezzenek. Hozzátette, hogy a hadseregnek nem kell tartania az orosz zsoldosoktól. Az állami Belta beszámolója szerint Lukasenka azt mondta,

Prigozsin csak egy kis ideig marad Fehéroroszországban a Wagner költségén. A Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) éppen kedden szüntette meg hivatalosan is lázadás miatt indult eljárást. Az indoklás szerint az érintettek június 24-én felhagytak tevékenységükkel, ezért ezt és egyéb körülményeket figyelembe véve a vizsgálat lezárása mellett döntöttek. Vlagyimir Putyin a hétfő esti beszédében felajánlotta a wagnereseknek, hogy csatlakozhatnak a reguláris hadsereghez vagy elmehetnek Fehéroroszországba. Ugyanakkor a felkelés vezetőit árulónak nevezte. (Meduza/Reuters)