Rendkívüli parlamenti ülést hívnak össze jövő hétre, megszavazhatják a státusztörvényt

belföld
2023 június 27., 08:46

Semjén Zsolt rendkívüli parlamenti ülés összehívását indítványozza, és a napirendi pontok között szerepel a státusztörvény is, ez a Parlament honlapjára feltöltött dokumentumból derül ki.

"A rendkívüli ülés megtartása a levelem mellékletében felsorolt önálló indítványok
mielőbbi elfogadása, illetve az ezt biztosító egyes eljárási szakaszok lezárása miatt szükséges. Az indítványokkal - különös tekintettel a Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről szóló törvényjavaslatra - összefüggő szavazásoknak az őszi ülésszakra történő halasztása fontos jogalkotói célkitűzések késedelmes megvalósítását eredményezné, illetve a döntések végrehajtásának előkészítésének kitolódása számos problémát okozhat a jogalkalmazásban" - olvasható Semjén indoklásában.

A melléklet szerint az alábbi törvényjavaslatok szerepelnek a napirendi pontok között.

A napokban írtunk arról, hogy több mint százezer észrevétel érkezhetett a státusztörvényhez, de a Belügyminisztérium nem hozza nyilvánosságra őket.

A pedagógusszervezetek bosszútörvénynek nevezik a törvénytervezetet, ami elvenné a tanárok közalkalmazotti státuszát. Szerintük a kormány a tavalyi polgári engedetlenségi mozgalom és a sztrájkhullám miatt bünteti őket. Az elmúlt hónapok tiltakozásai után a kormány valamennyit finomított a javaslaton: elvetették a pedagógusok röghöz kötésének tervét, tehát már nem kényszerítenék a jogviszonyukról év közben lemondó tanárokat arra, hogy akár tanév végéig is tanítaniuk kelljen, és a módosítás szerint már nem figyelhetnék meg a tanárok számítógépét és telefonját sem.

A státusztörvény miatt több nagyobb tüntetést is rendeztek az elmúlt hetekben. A múlt heti kormányinfón Gulyás Gergely arról beszélt, a kormány nem számít arra, hogy a tanárok tömegesen mondanának fel.