„Amíg én vagyok Soroksár polgármestere, addig ez az elosztóközpont nem fog megépülni”

környezetpusztítás
2023 június 28., 08:26

„Nemsokára indulok a Fővárosi Közgyűlésbe, ahol a mai napon téma lesz az állítólagosan Soroksárra tervezett vegyianyag-elosztó állomás kérdése is. Szeretném megnyugtatni a soroksáriakat, hogy amíg én vagyok Soroksár polgármestere, addig ez az elosztóközpont nem fog megépülni”.Ezt mondta szerda reggel közzétett Facebook-videójában Bese Ferenc, Soroksár független polgármestere. Itt lehet megnézni a felvételt.

Kedden a Direkt 36 cikkéből kiderült, hogy a kormány engedné, hogy Kína nálunk hozza létre azt az elosztóközpontot, ahonnan vegyi anyagokkal látná el Európa akkumulátorgyárait és más ipari üzemeit. Két lehetséges helyszín jött szóba: a záhonyi vasúti átrakodóhely és egy Budapesten már régóta működő, BILK terminál néven ismert logisztikai létesítmény. Ez utóbbi Soroksáron van.

Karácsony Gergely kedden azt mondta, erről semmilyen tájékoztatást nem kaptak a kormánytól, „de pontosan tudjuk, hogy amikor valami nagy disznóság készül, akkor ezt titokban szokták csinálni”. Szerinte főpolgármesterként mindent meg kell tennie, hogy ez a terv ne valósulhasson meg. Ezért a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén napirendre veszik, hogy minden jogi eszközzel megakadályozzák a tervet.