Európában ennek nincs párja, Orbánnál messze nem szokatlan: megint nincs nő a kormányban

POLITIKA
2023 június 28., 12:05

Azzal, hogy a lemondott Varga Judit helyére Tuzson Bencét nevezte ki Orbán Viktor igazságügyi miniszternek, újra előállt az Orbán-kormányok idején nem ritka, az EU-ban viszont példátlan helyzet, hogy nincs nő a miniszterek között.

Orbán az első, 2010-ben alakult kétharmados kormány kezdőcsapatába nem hívott meg nőt. A helyzeten az változtatott, amikor másfél évvel a kormány alakulása után, 2011 decemberben Németh Lászlóné fejlesztési miniszter lett. Ugyan maradt a ciklus végéig, de a jelek szerint nem győzte meg arról Orbánt, hogy nőkre is szükség van a kormányüléseken, mert a következő, 2014 és 2018 között működő kormányba megint csak férfiakat hívott a miniszterelnök. Ezen menet közben sem változtatott, kizárólag férfiakból állt a kormány a teljes ciklus során.

photo_camera A 2014-ben alakult férfikormány

Radikálisan nem változott a helyzet a 2018-as kormány megalakulásakor sem, kezdetben csak egyetlen nő volt a kabinetben. Mager Andrea a nemzeti vagyon kezeléséért lett felelős, tárca nélküli miniszterként.

photo_camera Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

Menet közben volt változás, Trócsányi László helyett 2019. júliusban Varga Judit lett az igazságügyi miniszter, 2020 októberben pedig Novák Katalint családokért felelős tárca nélküli miniszternek nevezte ki Orbán.

Vagyis egy rövid ideig - 2020 októbertől 2021 december végéig, a köztársasági elnökségre készülő Novák Katalin lemondásáig - a 15 kormánytagból 3 volt nő. Ennek a bő egyéves időszaknak a 20 százalékos aránya rekord az Orbán-kormányok történetében.

Az ötödik Orbán-kormányban visszatértek a régi idők: ismét úgy alakult meg a kabinet, hogy csak egyetlen nő volt a közös fotón, Varga Judit.

photo_camera Fotó: kormany.hu

Most pedig beköszöntöttek a még régebbi idők: ha most készülne kormánytagos csoportkép, azon csak öltönyök látszódnának.

link Forrás