Karácsony megmenti a csődtől a Budapest Jazz Clubot

KULTÚRA
2023 június 28., 19:52

Egyelőre megmenti a csődtől, de be is szólt a Budapest Jazz Clubnak Karácsony Gergely. Hétfőn jött a bezárás híre, ezért a Fővárosi Közgyűlés szerdán rendkívüli tízmilliós támogatást ítélt meg a klubnak, és idén ingyen használhatják az - egyébként fővárosi tulajdonban lévő - székhelyüket. A javaslattal előálló Karácsony szerint viszont

felháborító, hogy a klub vezetése azt a hamis látszatot keltette, hogy a pénzügyi problémáit a főváros okozza,pedig valójában sok más klubhoz, színházhoz, előadóművészeti műhelyhez hasonlóan a kormány, pontosabban a kulturális minisztérium vonta meg tőlük a támogatást idén.

link Forrás

A fővárosi fenntartású Budapest Jazz Club hétfőn hosszú Facebook-posztban jelentette be, hogy a megemelkedett költségek miatt, és mert „június 26-án a vagyonkezelő zárcserével és lakatokkal bezárta a Budapest Jazz Clubnak helyet adó ingatlant”, bezárnak.

A közvetlen fenntartó, a Jazzart Közcélú Alapítvány 2012-ben kötött szerződést az önkormányzattal, azóta 44,3 százalékkal, havi 833 500 forint plusz áfáról idénre havi 1,2 millió forint plusz áfára ugrott a bérleti díjuk. A Facebook-bejegyzés szerint a bérleti díj kifizetése a kezdetektől fogva „nem volt zökkenőmentes”, többször is „kongatták a vészharangot” a Fővárosi Önkormányzatnál.

Karácsony szerint ennél többet sajnos nem tudnak adni, mert rengeteg támogatásra szoruló kulturális intézmény van.