Az Indexszel példálózik Krusovszky Dénes magán az Indexen

könyv
2023 június 29., 11:07

Meglehetősen bizarr interjú jelent meg Krusovszky Dénessel az Indexen. A költőt a Libri MCC általi bekebelezése kapcsán és más, irodalommal kapcsolatos kérdésekről faggatták. Sok minden mellett arról is beszél, hogy pályatársának, Kukorelly Endrének igaza van, amikor azt nyilatkozta: „szinte kizárólag a kliensek kapnak díjakat, ami botrány. Állítom, hogy még a legsúlyosabb Rákosi- vagy sztálinista időkben is korrektebb volt az állami díjazás, mint napjainkban.”

Az interjúnak már a legelején arról kérdezik, mit gondol arról, hogy a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány megvásárolta a Librit. Az első bizarr válasz itt érkezik.„Voltak előjelei, és ugye azt itt, az Indexen nem kell külön magyaráznom, hogy az ilyesmi hogyan működik a NER–ben, mégis megdöbbentő, ahogy ez most lezajlott” – mondja a költő.

Rögtön utána az a kérdés, hogy mire számít az ügyben. Itt ezt mondja: „Semmi jóra, hiszen nincs okunk pozitív forgatókönyvekben gondolkodni. A régi Origo, az Index, a Népszabadság, a vidéki lapok, az egyetemek, a művészeti intézmények sorsa, amelyekre a NER rátette a kezét, enyhén szólva sem adnak okot bármiféle reménykedésre.”

Június közepén derült ki, hogy az MCC többségi tulajdonos lett a Libriben. Az ügyben azóta megszólalt a Magyar Írószövetség, Bödöcs Tibor és Demeter Szilárd, L. Simon László pedig már öt éve megjósolta, ami most történt.