Demeter Szilárd: A Libri felvásárlása kapitalista logikán alapul, Bödőcs Tibor pedig egyre butábban csinálja

belföld
2023 június 24., 09:45

„Elkezdett átmenni agitpropba. Tehát ilyen harcos, karcos, ellenzéki (...). Ráadásul egyre butábban csinálja. Sajnálom, mert tehetséges a gyerek” - idézi a Népszava a Mandiner Demeter Szilárddal közösen készített podcastjét. Az idézet alanya Bödőcs Tibor humorista, aki miután az eddig kisebbségi részvényes Mathias Corvinus Collegium (MCC) többségi tulajdonossá vált a Libri-csoportban, kétségeinek adott hangot a könyvkiadó jövőjével kapcsolatban: „Kiadhatják Németh Szilárd gondolatait 9458 oldalon?”

Demeter szerint a Libri felvásárlása egyszerű piaci tranzakció, a népszavásoknak pedig meg kellene érteniük a kapitalizmus logikáját. Valószínűsíti, hogy nem azoknak a szerzőknek veszik a könyveit százezerszámra, akik a történtek után elhatárolódtak.

Elmondása szerint amikor Demeter „belépett a képbe”, akkor nem a jobboldaliak voltak a leghálásabbak, hanem az ellenzéki másod- és harmadvonalbeliek. Azt mondták Demeternek, végre levegőhöz jutottak, mivel 2010-ig az irodalomban Závada Pál, Parti Nagy Lajos és Radnóti Sándor esztéta teljesítménytől függetlenül döntötte el, hogy ki mennyit ér. Az év női előadójáról, Tóth Gabiról is kifejtette a véleményét, akit nem jobboldalisága miatt kell támogatni, hanem mert elképesztő jó énekesnő.

A színházakkal - amiket ugye gyűlöl - kapcsolatban azt mondta, hogy túltolták az intézményi struktúrát, és most meg kell nézni, hogy milyen intézményeket lehet fenntartani. Példaként a kőszínházakat (amikből ugye túl sok van, akárcsak a függetlenekből) említette. A teljesítményét alapos, számvezérelt logika alapján kell megvizsgálni, és utána dönteni, hogy melyekért legyen felelős az állam, és melyeknek kell alternatív forrásokat keresni. (Népszava)