Nagyon kicsit puhítottak a státusztörvényen

oktatás
2023 június 29., 14:51

Az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága fideszes javaslatra kicsit enyhítette a jövő héten megszavazandó státusztörvénynek a kötelező áthelyezésről szóló részt: csak akkor lehet egy tanárt egy járáson belül a beleegyezése nélkül is a félév végéig más iskolába átirányítani,

„ha az új feladatellátási hely és a lakóhely között − tömegközlekedési eszközzel − történő oda- és visszautazás ideje naponta a három órát nem haladja meg”, és ha kollégái között nem akadt önként jelentkező.

Az nem derül ki, hogy a 3 órába csak az utazás ideje számít-e bele, vagy a következő buszra/vonatra való esetleg többórás várakozás is – írja a HVG.

A státusztörvény parlamenti vitanapjára szervezett tüntetést a Kossuth téren a Tanítanék Mozgalom és az Egységes Diákfront június 16-án.
photo_camera A státusztörvény parlamenti vitanapjára szervezett tüntetést a Kossuth téren a Tanítanék Mozgalom és az Egységes Diákfront június 16-án. Fotó: Németh Dániel/444

A jogszabályba olyan mondat is bekerül, hogy „az érdekképviselettel egyeztetésre kötelezett a köznevelés-szakmai javaslatot a Nemzeti Pedagógus Karral, a foglalkoztatott munkaügyi és szociális érdekeit érintő javaslatot a szakszervezettel egyezteti”. Az indoklás szerint ez „egyértelművé teszi az egyeztetések szereplőinek feladatait”, vagyis pedagógiai szakmai kérdésekről nem kell a szakszervezetekkel tárgyalni, mert őket már hivatalosan is csak munkaügyi és szociális ügyekben tekintik partnernek.

A törvényalkotási bizottság egy 250 pontos módosító csomagot fogadott el, de ezek nagyja technikai jellegű, kivéve a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeket tanítók emelt összegű illetményét (ezt az ellenzék is megszavazta).

A lap szerint arra a szemrehányásra, hogy nem vették figyelembe a pedagógusok véleményét, Felkai László, a Belügyminisztérium államtitkára azt mondta: nem lehet csak az érintett szakma képviselőinek véleményére alapozni egy törvényt, mert vannak szélesebb összefüggések. Szerinte a rendőrségi törvényt sem lenne szerencsés kizárólag rendőrök véleménye alapján meghozni.