Az áldozat attól félt, hogy mi van, ha a színészvilág egyszerűen csak így működik

külföld
2023 június 30., 13:12

Péntek reggel elkezdődhetett Kevin Spacey londoni pere, miután az esködtszék kiválasztását követően a szerdai ülést még elnapolták. Az Oscar-díjas színészt 12 pontban vádolják 2001 és 2013 között elkövetett szexuális bűncselekmények miatt. A színészt férfiak ellen elkövetett

  • három rendbeli szexuális visszaéléssel,
  • hét rendbeli szexuális zaklatással,
  • beleegyezés nélküli szexuális tevékenységgel,
  • valamint beleegyezés nélküli behatoló szexuális tevékenységgel vádolják.

„Egy rendkívül híres színész, aki számos díjat nyert. Egy férfi, aki a vád szerint szexuálisan bántalmaz más férfiakat” – nyitotta meg a tárgyalást Christine Agnew ügyész. „Egy olyan férfi, aki nem tiszteli a személyes határokat, egy olyan férfi, aki úgy tűnik, örömét leli abban, hogy mások tehetetlennek érzik magukat, egy szexuális zaklató” – folytatta.

photo_camera Tárgyalás előtt Fotó: WIKTOR SZYMANOWICZ/NurPhoto via AFP

Agnew a továbbiakban egyenként részletezte a feltételezett zaklatás idején húszas, harmincas éveikben járó panaszosok történeteit. A panaszosokat a törvény értelmében anonimitás illeti meg.

Az egyik férfi azt állítja, hogy első találkozásukkor a színész rögtön a szexualitásáról kezdett el beszélni. Valamivel később elkezdte fogdosni az illetőt, majd tapogatta és meg is ragadta. A másik panaszos hasonló élményekről számolt be. Agnew a továbbiakban beszámolt egy esetről, amikor egy színész mentori segítséget kérve felkereste Spaceyt, és miután közösen kocsmáztak, felment a lakására. Elmondása szerint másnap arra ébredt, hogy Spacey „szexuális cselekményt” hajt végre rajta. Az áldozat attól félt, hogy mi van, ha a színészvilág egyszerűen csak így működik.

photo_camera Fotó: STRINGER/Anadolu Agency via AFP

Spacey védőügyvédje, Patrick Gibbs beszédében azt mondta, a vádak régi eseményekkel kapcsolatosak, amelyek egyes elemeit szándékosan eltúlozva, kiforgatva tálalták a panaszosok. Gibbs utalta arra, hogy sokan valószínűleg csak Spacey befolyását és vagyonát szeretnék kihasználni, és figyelmeztetett, hogy a per folyamán elhangzanak majd „féligazságok”, „szándékos túlzások” és „átkozott hazugságok”.

A per várhatóan egy hónapig tart. Spaceyt a New York-i bíróság még novemberben felmentette, mert a felperes nem tudta bizonyítani, hogy a színész akarata ellenére fogdosta őt egy bulin 1986-ban, amikor még csak 14 éves volt. (BBC)