Egy fideszes javaslat szerint megvonhatnák az állami támogatást Budapesttől a tartozások fejében

belföld
2023 június 30., 10:27

Egy fideszes módosító javaslat szerint meg lehetne vonni az önkormányzatoktól az állami támogatásokat olyan mértékben, amilyen mértékben az államkincstárnak tartoznak. Ez azt jelenti, hogy a kormány elveheti Budapest állami támogatását vagy annak egy részét, tájékoztatott Gy. Német Erzsébet, a DK országgyűlési képviselője a Törvényalkotási Bizottság pénteki ülése után.

„Ha a helyi önkormányzatnak a kincstárral szemben a nettó finanszírozásból adódóan tartozása áll fenn, a tartozásnak megfelelő összeget a kincstár beszámítja a 14. § (3) bekezdésébe tartozó fejezetből a helyi önkormányzatnak kifizetendő támogatásokból a központi költségvetés ”Önkormányzatok rendkívüli támogatása„, a ”Vis maior támogatás„ jogcím, valamint a Kormány rendeletében meghatározott jogcímek kivételével” - olvasható a javaslatban.

Gy. Német Erzsébet szerint a kormány így nem csak Budapest, de a BKK állami támogatását is megvonhatja.

Mint korábban írtuk, a Fővárosi Önkormányzat áprilisban benyújtotta keresetét a közigazgatási bíróságon a jogellenesnek ítélt 25 milliárdos szolidaritási hozzájárulás ügyében. A pert a magyar államkincstár ellen indította az önkormányzat, és azt szeretnék elérni, hogy a bíróság mondja ki, hogy a költségvetési törvény, ami alapján az államkincstár elvonná a szolidaritási hozzájárulást, nincs összhangban az Alaptörvény passzusaival, mert az önkormányzatok állami normatívájánál nagyobb összeget vonna el Budapesttől. (via Telex)