Megszűnik a vonatokon a pótjegy, amiről soha senki nem tudta, micsoda

közlekedés
2023 június 30., 07:08

Július 1-jétől a MÁV-START és a GYSEV járatain megszűnnek az IC-pótjegyek és a gyorsvonati pótjegyek, a helyükbe új, egységes árazású helyjegyek lépnek a vasúti távolsági közlekedésben, tájékoztatta a Mávinform pénteken az MTI-t.

Ez azt jelenti, hogy nem kell többet gondolkodni azon, hogy a menetjegy mellé miért kell kötelezően pótjegyet is váltani, ha pedig még IC helyet is szeretnénk, akkor miért kell pótjegy és helyjegy is.

További változás, hogy szombattól az országbérletek is felhasználhatók lesznek az IC vagy más helyjegyköteles vonatok másodosztályán történő utazáshoz. Az okosjegyek árazása is igazodik az új díjszabási rendszerhez; a módosítások összességében azt eredményezik, hogy az új vármegye- és országbérletek a korábbiaknál is több utasnak kínálnak olcsó és egyszerű megoldást a mindennapi utazáshoz, tették hozzá.

Az IC-helyjegy elővételben – azaz a vonatindulás napját megelőző napig megváltva – egységesen 650 forint, az utazás napján megváltva pedig 990 forint lesz. A prémium (1+) osztályra szóló helyjegyek ára is változik, egységesen 1990 forintot kell értük fizetni.

A nem IC minőségű kocsikból álló, de helyjegyköteles vonatokon, illetve vonatrészeken egységesen 300 forintra módosul a helyjegy ára.

Az országbérlettel rendelkezők – a megfelelő helyjegy megváltásával – utazhatnak az IC vagy más helyjegyköteles vonatok másodosztályán. A vármegyebérlet viszont továbbra sem lesz érvényes a helyjegyköteles vonatokon, illetve szakaszokon, az első és prémium (1+) osztályon pedig a két új díjtermék egyike – tehát a vármegye- és az országbérlet – sem lesz felhasználható az utazáshoz, még a kiegészítő jegyek megvásárlása esetén sem.

Drágábbak lesznek a kilométer alapú menetjegyek is

A tájékoztatás szerint szintén módosul a kilométer alapú menetjegyek díjszabása. Tíz kilométer távolságig 400 forint, 10,1-15 kilométer között 450 forint, 15,1-20 kilométer között 500 forint, 20,1-25 kilométer között 550 forint, 25,1-30 kilométer között 600 forint lesz a teljes árú, egy útra szóló menetjegyek ára a helyközi közlekedésben a MÁV-START, a Volánbusz, a MÁV-HÉV és a GYSEV járatain egyaránt.

Ugyanakkor a Szeged és Hódmezővásárhely közötti vasútvillamosokra érvényes jegyek és bérletek árát nem érinti a tarifaátalakítás. Ugyancsak július első napjától jelentősen átalakulnak az okosjegyek. A legfontosabb változás, hogy az okosjegy csak elővételben lesz megváltható, az utazás napján nem. Ezzel egyidejűleg változik az okosjegy visszaválthatósága is, vagyis az érvényesség kezdete előtt legkésőbb 12 órával lesz visszaváltható.

Továbbá változik az automatákból és a digitális felületeken, azaz interneten az ELVIRA-ból vagy a MÁV mobilalkalmazással vásárolt MÁV-START és GYSEV menetjegyekre járó kedvezmények mértéke is. Az automatás vásárlások esetében megszűnik az eddigi 5 százalékos kedvezmény, a digitális felületeken keresztül váltott jegyek esetében pedig csak 5 százalék lesz.

Újdonság, hogy július 1-jétől a vármegye- és országbérleteket Zalaegerszegen már a Volánbusz által üzemeltetett városi buszjáratokon is elfogadják, illetve az M3-as metró felújításának befejezésével, július 1-jétől a Budapest bérletekkel már nem lehet a Nyugati pályaudvar és Ferihegy között a helyjegyes vonatokon vagy kocsikban utazni. Az új díjszabályozással kapcsolatos tudnivalók megtekinthetők a vasúttársaság honlapján.