Zelenszkij csak akkor akar tárgyalni a békéről, ha előtte már visszaállították Ukrajna 1991-es határait

háború
2023 július 02., 06:42

Ukrajna készen áll a béketárgyalásokra, de csak akkor, ha előtte visszaállították az ország 1991-es határait, jelentette ki Volodimir Zelenszkij elnök.

Az ország nemzetközi jog szerint elismert határait 1991-ben, a Szovjetunió felbomlásával érte el. A Krím-félsziget megszállása után az orosz propaganda igyekezett utólag törvénytelennek titulálni a döntést, pedig azokat korábban az újonnan létrejövő Oroszországi Föderáció is elismerte. A 2014-ben megszállt Krím-félsziget történetéről korábban Rácz András írt a 444-re.

Az ukrán elnök Pedro Sanchez spanyol miniszterelnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján azt mondta, Ukrajna akkor áll készen „ilyen-olyan diplomáciára”, ha visszakapja valódi határait, a nemzetközi joggal összhangban.

A Washington Post forrásai szerint William Burns CIA-főnök júniusi, nem hivatalos ukrajnai látogatásán a hadsereg stratégiát mutatott be az elfoglalt területek visszafoglalására. A terv szerint őszre az ukrán hadsereg fontos területeket szerezhet vissza Kelet-Ukrajnában, azután pedig elkezdődhetnének a béketárgyalások. Az ukránok spekulációnak nevezték az értesülést.

(via Meduza)