Prigozsin egy hét után először adott életjelet magáról

háború
2023 július 03., 19:40

Jevgenyij Prigozsin egy hét után először adott életjelét magáról, amikor egy hangüzenetben köszönetet mondott a kudarcba fulladt Wagner-felkelés támogatóinak.

„Azt szeretném, ha megértenétek, hogy az »Igazság menete« célja az árulók elleni küzdelem és társadalmunk mozgósítása volt. Biztos vagyok benne, hogy a közeljövőben a következő győzelmeinket a fronton fogjátok látni. Köszi srácok!”

– mondta Prigozsin, a Wagner csoport főnöke a Telegramon közzétett, 41 másodperces hangüzenetben.

A 62 éves Prigozsin népi hősből lett az első számú közellenség Oroszországban, miután a múlt hónapban 36 órás fegyveres felkelést vezetett, elfoglalta a dél-oroszországi Rosztov városát, és az embereit Moszkva fővárosától 200 kilométeres távolságig küldte.

Vlagyimir Putyin „hátba szúrásként” ítélte el a zendülést, és Aljakszandr Lukasenka belarusz diktátor közvetítésével alku született: Prigozsonék visszafordulnak Belaruszba.

Jevgenyij Prigozsin június 24-én Rosztovban
photo_camera Jevgenyij Prigozsin június 24-én Rosztovban Fotó: Alexander Ermochenko/Reuters

A saját Telegram-csatornáin június 26-án közzétett legutóbbi nyilatkozatában Prigozsin azt mondta, utasította az embereit: térjenek vissza a bázisra, hogy megakadályozzák a vérfürdőt, és visszautasította, hogy puccsot akart volna végrehajtani.

Lukasenka megerősítette, hogy Prigozsin kedden Belaruszba érkezett, de a hadúr holléte továbbra is tisztázatlan, és időközben megfosztották oroszországi médiavagyonától. (Politico)

Kiemelt videóink