Szijjártó bejelentette, hogy Magyarország mellett Kuvait is a béketábor tagja

háború
2023 július 03., 13:41

Magyarország és Kuvait is a mihamarabbi béketeremtést támogatja Ukrajnában, minthogy a fegyveres konfliktus rendezése kizárólag diplomáciai úton képzelhető el – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután kuvaiti kollégáját fogadta Budapesten.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint Szijjártó a Szalem el-Abdullah el-Dzsábir asz-Szabah sejkkel tartott közös sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy a két ország hasonlóan látja az ukrajnai helyzetet.

„Saját történelmünkből fakadóan természetesen elítéljük a háborút. Saját történelmünkből fakadóan természetesen elkötelezettek vagyunk a szuverenitás, a területi integritás elvének védelme, tiszteletben tartása mellett, ugyanakkor mindkét ország a békés megoldásban hisz” – mondta.

„Világossá tettük már többször is mindketten, kuvaitiak és magyarok, hogy ennek a háborúnak a csatatéren nincsen megoldása, a csatatéren csak halottak vannak, minden egyes nappal több és több halott. Ennek a háborúnak a megoldása csak a diplomáciában van, csak tárgyalásokkal” – mondta Szijjártó.

photo_camera Fotó: Szijjártó Péter/Facebook

Azt mondta, egyik ország sem szállít fegyvereket, kizárólag humanitárius segélyt, és ez nem is fog változni, ugyanis minden egyes fegyverszállítmány meghosszabbítja a háborút és újabb emberek halálát okozza. Szijjártó azt mondta:

„Ezért ismételten szeretnénk világossá tenni, hogy a béketábor hangját ideje felcsavarni, mert többen vagyunk a világon, több ország van a világon, amelyik békét akar, mint amelyik a háborús pszichózisban szenved.”

Terrorveszély

Szijjártó Péter arra figyelmeztetett, hogy nem szabad elfeledkezni arról sem az ukrajnai háború árnyékában, hogy egy másik rendkívül nehéz biztonsági kihívással is szembenéz a világ: a valaha volt legsúlyosabb globális terrorveszéllyel.

„Az Iszlám Államot még mindig nem sikerült legyőzni, és ha megnézzük, akkor Afganisztán, Afrika, újabb és újabb helyszínek és kontinensek, ahol a terrorizmus felüti a fejét” – mondta.

Szijjártó szerint a terrorizmus a migráció egyik első számú kiváltó oka, ezek együtt ráadásul ördögi kört alkotnak, hiszen a terrorfenyegetés bevándorló-áradatokhoz vezet, amik pedig megkönnyítik a merénylők észrevétlen eljutását a világ egyik pontjáról a másikra.

„Ezért mi magunk a globális terrorellenes küzdelemnek nagy jelentőséget tulajdonítunk, és köszönjük Kuvaitnak, hogy felvállalta ennek az egyik vezető szerepét, hiszen az Iszlám Állam elleni globális koalíció egyik vezetője Kuvait” – mondta Szijjártó, aki szerint a „magyar-kuvaiti együttműködés nemcsak a zászlók színének hasonlóságán, hanem a globális kérdésekben képviselt álláspontok hasonlóságán is jó bázison, biztos alapon nyugszik”.

Az EU és az Öböl-térség szoros együttműködése

Szerinte minél szorosabb együttműködésre lenne szükség az EU és az Öböl-térség között, ez mindkét félnek hasznokkal járna. Hazánk ezért elkötelezetten érvel amellett, hogy az Öböl-menti Együttműködési Tanács országai kapják meg a schengeni vízummentességet, illetve hozzák mielőbb tető alá a megállapodást a szabadkereskedelemről – mondta Szijjártó.

„Amíg az Európai Unió itt nem lép, addig nemzeti alapon minden lehetséges lépést megteszünk. Így a kuvaiti állampolgárok számára történő vízumkiadás során mindig a legnagyobb kedvezmény elvét alkalmazzuk, mindig a legrugalmasabban járunk el, és mindig mi próbálunk lenni a leggyorsabbak Kuvaitvárosban” – mondta.

Beruházás-védelmi szerződés

A külügyminiszter szerint a végéhez közelednek a szakértői tárgyalások a beruházás-védelmi szerződésről, szeptemberre összehívták a gazdasági vegyes bizottság következő ülését, jövő nyártól pedig közvetlen légijárat jöhet létre Budapest és Kuvaitváros között, ami tovább növelheti az évek óta bővülő turisztikai forgalmat, Szijjártó szerint ezért is volt nagy jelentősége a most aláírt idegenforgalmi megállapodásnak.

A jelenlegi válságos helyzetben fontos lenne az energetikai együttműködés fejlesztése is – mondta Szijjártó, aki szerint a kuvaiti hatóságok vizsgálják a MOL vegyipari megoldását, amivel környezetkímélő és gazdaságos módon tarható fenn a kitermelés a már kimerülőben lévő kőolajmezőkből.

A magyar Ganz egyik utódja végzi a magasfeszültségű villamos energiahálózat fenntartásának egy komoly szeletét a közel-keleti országban – mondta. (MTI)