A grúzok felhúzták magukat azon, hogy Zelenszkij hazazavarta a grúz nagykövetet a Szaakasvili-ügy miatt

külföld
2023 július 04., 17:51

Volodimir Zelenszkij hazaküldi az ukrajnai grúz nagykövetet Tbiliszibe, hogy konzultáljon a kormányával Miheil Szaakasvili egykori államfő ügyében. A grúz külügyminisztériumnak az ötlet nem igazán tetszik, szerintük az „a diplomáciai kapcsolatok kiéleződésének szélsőséges formája”, írja a Meduza.

photo_camera Fotó: -/AFP

Ahogy arról beszámoltunk, június 3-án, hétfőn az ellene folyó büntetőeljárás keretében videókapcsolaton keresztül meghallgatta a bíróság Szaakasvilit, a közvélemény azonban nem arra kapta fel a fejét, amit a másfél éve rács mögött tartott politikus mondott, hanem arra, ahogyan kinézett: őrizetbe vételekor 116 kilót nyomott, amiből már februárra is csak 67 maradt, miközben a magassága 195 centiméter. Hogy most pontosan mekkora a súlya, nem tudni, de hogy nagyon rosszul néz ki, az biztos.

A volt elnök érdekében felszólalt Volodimir Zelenszkij is – Szaakasvilinek elvileg ukrán állampolgársága is van –, aki azt mondta, az oroszok akarják elpusztítani ellenségüket a grúzok keze által. Zelenszkij a felvételek láttán ismét kezdeményezte: adják át Ukrajnának a grúz exelnököt, hogy megmenthessék az életét.

photo_camera Fotó: STR/NurPhoto via AFP

A grúz külügyminisztérium mélységes aggodalmát és sajnálatát fejezte ki, hogy Kijev „ilyen lépést tett egy baráti állam és nép ellen”. „Az ukrán hatóságok döntése súlyos károkat okoz a két ország stratégiai kapcsolatainak, és közvetlen beavatkozást jelent egy szuverén állam belügyeibe” – áll a minisztérium közleményében.

A minisztérium hangsúlyozta Grúzia megingathatatlan elkötelezettségét Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett. „Éppen azért, mert Ukrajna a háború aktív szakaszában van, ebben a szakaszban tartózkodunk minden további reakciótól az Ukrajna által tett lépésekre, valamint attól, hogy további feszültséget teremtsünk a kétoldalú kapcsolatokban, ami az amúgy is bonyolult helyzetet zsákutcába vezetné” – írták.