Megvan a tűzijátékügy miatt tavaly leváltott OMSZ-vezető utódja

időjárás
2023 július 04., 13:40

Lantos Csaba energiaügyi miniszter 2023. július 1-től Szanka Gábort nevezte ki az Országos Meteorológiai Szolgálat vezetőjének. (Palkovics László akkori miniszternek tavaly ki „kellett” rúgnia az Országos Meteorológiai Szolgálat elnökét és a szervezet szakmai elnökhelyettesét, mert azt jósolták, hogy 75-80 százalék esély lesz viharra az augusztus 20-i tűzijáték alatt, és az operatív törzs ennek megfelelően lefújta a rendezvényt, csakhogy aztán a kevésbé valószínű forgatókönyv valósult meg, és este mégsem volt vihar.)

Tűzijáték Budapesten 2018. augusztus 20-án.
photo_camera Tűzijáték Budapesten 2018. augusztus 20-án. Fotó: Mónus Márton/MTI/MTVA

Mint írták, az OMSZ-nek megkerülhetetlen szerepe és feladata van az energiasemlegességi törekvésekben meg a fosszilis alapúról áram alapúra átálló energiatermelésben az időjárásfüggő megújuló energiák támogatásában, ezért a jövőben a szervezet tevékenysége tudományos és klímakutatási feladatokkal bővül. A kormány célja, hogy az OMSZ olyan korszerű és versenyképes szervezetté váljon, ami a dinamikusan változó kapacitásigényekhez igazodó struktúrájával megfelel az állam és az ügyfelek (energiaszektor, közlekedés, agrárium) által támasztott elvárásoknak – írják.

Szanka Gábor villamosmérnök és közgazdász, több mint 18 éves felsővezetői és tanácsadói tapasztalattal rendelkezik pénzügyi, infokommunikációs és energetikai területen. Az új vezető elsődleges céljai közé tartozik, hogy az intézménynél fókuszba kerüljön a levegőtisztaság védelme és javuljon a meteorológiai előrejelzések pontossága, ami az időjáráshoz köthető eseményekre való felkészülésen túl a GDP növekedéséhez is hozzájárul a mezőgazdaságban, az energiaiparban, a közlekedésben és a turizmusban – írják.