Vitatják Sadiq Khan közlekedéspolitikáját, felerősödtek a rasszista hangok

külföld
2023 július 05., 06:25
Sadiq Khan, London polgármestere 2023 június 28-án
photo_camera Sadiq Khan, London polgármestere 2023. június 28-án Fotó: JUSTIN TALLIS/AFP

Több mint 300 ezer rasszista vagy rasszista felütésű üzenetet kapott megválasztása óta Sadiq Khan londoni polgármester – írja a Greater London Authority kutatására hivatkozva a Guardian.

Az idei évben már 11 ezer felett jár a számláló, ami lassan megközelíti a 2022-ben összeszámlált összes megjegyzést. A kutatók azt is érteni vélik, mi az idei gyorsulás oka: az üzenetek Khan legújabb környezetvédelmi terve mentén sokasodtak meg.

A polgármester idén tovább szélesítette azoknak a zónáknak a körét, ahol csak különlegesen alacsony károsanyag-kibocsátást engedélyez a városi önkormányzat, ami az autóval közlekedő lakosság részéről nem számít népszerű intézkedésnek. (A londoniak ulez-nek - ultra low emission zone - hívják ezeket a kerületeket.)

A régi, káros anyagokat kibocsátó autók használata után például napi 12,5 fontos díjat kell fizetni immáron külső kerületekben is.

A döntést nagy vita övezi, tory képviselők bíróságra is vitték a kérdést, ami ellen nagy a társadalmi ellenállás, és még a Munkáspártot is megosztja a vita.

Az év első három hónapjában a megelőző negyedévhez képest 200 százalékkal nőtt azoknak a bejegyzéseknek a száma, amik ulez-ekről szólnak és rasszista motívumokat tartalmaznak.

A bejegyzések számottevő része, 57 százalék, még csak nem is Londonban születik meg. A kutatás hangsúlyozza, hogy nem minden ilyen bejegyzés nyíltan rasszista, de tartalmaz a polgármester pakisztáni származására utaló motívumokat, utalásokat.

A kutatás megjegyzi, hogy a közönség nem csak a szakpolitikai intézkedések nyomán hajlamosabb rasszistává válni: ugyanez történt hat éve is, amikor Donald Trump kezdte el provokálni a polgármestert a Twitteren, igaz, akkor hatványozottabb volt a hatás. (Guardian)