Elérhető közelségbe került a svéd csatlakozás a NATO-főtitkár szerint

külföld
2023 július 06., 15:44

Svédország NATO-tagsága elérhető közelségbe került, lehetséges, hogy pozitív döntés születik a skandináv ország csatlakozásáról a szövetség jövő heti vilniusi csúcstalálkozóján, mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben a török, a svéd és a finn külügyminiszter megbeszélése után.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára Brüsszelben 2023. március 7-én
photo_camera Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára Brüsszelben 2023. március 7-én Fotó: Dursun Aydemir/Anadolu Agency via AFP

Stoltenberg sajtótájékoztatóján azt mondta: „Ideje, hogy Svédország csatlakozzon a katonai szövetséghez, a csatlakozás a szövetséget erősíteni, a tagországok biztonságát növelni fogja”. A főtitkár arról is beszélt, hogy Stockholm fontos lépéséket tett Törökország kéréseinek teljesítésére, többek között módosította alkotmányát, visszavonta a törökországi fegyverkivitelre vonatkozó korlátozásokat és megerősítette terroristaellenes szabályozását.

A törökök mellett a magyar országgyűlés sem ratifikálta még a svéd csatlakozást. Ha elmozdulás történik török részről, „akkor természetesen azt az ígéretünket, hogy Magyarország nem fog késleltetni egy országot sem a tagság vonatkozásában, azt be fogjuk tartani” – mondta szerdán Szijjártó Péter külügyminiszter. (via MTI)