Másik államba kellett utaznia egy kilencéves kislánynak, hogy abortusza lehessen

külföld
2023 július 06., 14:19

Életfogytiglani börtönre ítéltek egy férfit az Egyesült Államokban, mert többször megerőszakolt és teherbe ejtett egy kilencéves kislányt. Az ohiói lánynak egy másik államba kellett utaznia, hogy abortusza lehessen. A műtétet végző orvost is megbírságolták.

Ohio mellett Dél-Karolina, Észak-Karolina, Idaho, Texas és Alabama is szigorított az abortusztörvényen a Roe kontra Wade felülvizsgálata óta. Az orvosokat akár kilencvenkilenc év börtönre ítélhetik, ezért sokan inkább minden esetben megtagadják a beavatkozást. Ohióban a terhesség hatodik hetéig engedélyezett az abortusz, akkor is, ha a terhesség szexuális erőszak vagy vérfertőzés miatt következik be.

A kislány hat hetes és három napos terhesen utazott Indiana államba, hogy abortusza lehessen. A műtétet végző orvos 3000 dollár - körülbelül egymillió forint - pénzbírságot kapott, mert nyilatkozott a sajtónak.

A 28 éves Gerson Fuentes bűnösnek vallotta magát, legkorábban 25 év után szabadulhat mint regisztrált szexuális bűnöző.

Az abortuszt betiltó államokban, országokban az elmúlt időszakban nem lett kevesebb a terhességmegszakítás, veszélyesebb viszont annál inkább. Egy korábbi cikkünkben azokról a lányokról és nőkről írtunk, akiknek illegálisan kell átesniük az abortuszon - annak minden veszélyével -, vagy egy háború sújtotta országba kell utazniuk, hogy megszakíthassák a terhességüket. Az amerikai Roe kontra Wade-del összefüggésben alakuló kelet-európai abortusztrendekről pedig ebben a cikkben volt szó.

(via BBC)