Egy k-pop együttes belefutott ugyanabba a geopolitikai csapdába, mint a Barbie film

külföld
2023 július 07., 11:31

Bocsánatot kellet kérnie a Blackpink k-pop együttes koncertszervezőinek, miután egy olyan térképet töltöttek fel az együttes honlapjára, amivel megerősítenék Kína követelését a Dél-kínai-tenger egy vitatott területére. Az együttes két hónap múlva koncertezik Vietnámban, de a külügyminiszter elfogadhatatlannak tartotta a térképet - az ország szintén igényt tat a vitatott területre.

photo_camera Fotó: EMMA MCINTYRE/Getty Images via AFP

Néhány napja épp a Barbie című filmet tiltották be Vietnámban, mivel ugyanez a térkép szerepelt benne. Hogy mégis hogyan vették észre a gyerekrajzokra emlékeztető térképen a területi követelést, az továbbra is rejtély.

photo_camera Fotó: YouTube

A gyártó Warners Bros a térkép védelmére kelt, és nyilatkozatba mondta el, hogy a térképnek nincs semmi jelentése. „A térkép Barbie Landben egy szeleburdi, gyermeki zsírkrétarajz” - mondta a stúdió. „A firkák Barbie képzeletbeli utazását ábrázolják Barbie Landből a való világba. Nem állt szándékunkban elköteleződni.”

Egy rendes térképen pedig valahogy így néz ki kína területi követelése:

link Forrás

Nem ez az első eset, hogy k-pop előadók és menedzsmentjeik belenyúlnak a régió valamely vitatott geopolitikai jelenségébe: Chou Tzuyu, a TWICE k-pop együttes egyik tagja 2015-ben egy reality műsorban pár másodpercig tajvani zászlóval a kezében szerepelt, amiből akkor botrány kerekedett, hogy a kiadó nyomására a 16 éves lánynak hivatalosan is bocsánatott kellett kérnie Kínától - hogy miért, arról itt és itt írtunk bővebben.

A Blackpink oldalán kiszúrt térkép alapján a Külügyminisztérium nyilatkozatában elfogathatatlannak tartotta a kilenc szaggatott vonal névre hallgató (a térképen pirossal) területi követelést. A Pekingben székelő koncertszervező vállalat megígérte, hogy lecseréli a térképet, mely „nem reprezentálja bármely ország területét. Tiszteletben tartjuk minden ország kultúráját és szuverenitását”, írták. (BBC)