Kazettás bombát küldene Ukrajnának az USA, tiltakozik a Human Rights Watch

háború
2023 július 07., 05:23

„Az Oroszország és Ukrajna által használt kazettás bombák már most civileket ölnek, és ez hosszú évekig el fog tartani” - mondta Mary Wareham, a Human Rights Watch (HRW) megbízott fegyverzeti vezetője.

Egy klinika épületénél felrobbant kazettás rakéta törmelékei
photo_camera Egy klinika épületénél felrobbant kazettás bomba repeszei. Fotó: SERGEY BOBOK/AFP

A kazettás bombák használatának befejezésére szólította fel Ukrajnát és Oroszországot a világ egyik legnagyobb emberi jogi szervezete. A HRW az Egyesült Államoktól az kéri, hogy ne szállítsanak ilyen lőszert Ukrajnának. A Biden-kormány azonban, úgy tűnik, hogy készen áll ezt a muníciót is hozzácsapni a legújabb katonai segélycsomaghoz.

A kazettás bombáknak amúgy van legitim felhasználásuk is. Tény, hogy a polgári lakosság elleni bevetésük, miként azt az orosz hadsereg Harkiv bombázásakor vagy korábban a szíriai polgárháborúban Aleppóban tette, háborús és emberiesség elleni bűncselekménynek számít, de harcászati alkalmazásuknak vitathatatlan előnyei vannak. 1999-ben az amerikai légierő ilyen kazettás bombákkal akadályozta meg például a szerb hadsereg egyik páncélos dandárját a koszovói Pristina lerohanásában. Mivel Ukrajna saját megszállt területei felszabadítására készül, valószínűsíthető, hogy a fegyvereket nem saját polgári lakosságuk ellen tervezik bevetni.

link Forrás

Ettől függetlenül a kazettás bombák még így is komoly fenyegetést jelenthetnek később a polgári lakosságra. A kazettás bomba ugyanis valójában nem egy, hanem több összefűzött bombácska, melyek egy hordozóeszközben jutnak el a célig, hogy aztán a cél fölött széthullva pusztítsanak egy hagyományos töltetnél nagyobb területen. Az apró töltetek közül átlagosan 2-4 százaléknyi sül be, így a későbbiekben komoly fenyegetést jelentenek a polgári lakosságra. A kazettás bomba betiltására világszinten voltak kísérletek, de egyelőre csak 38 ország ratifikálta a Kazettás Lőszerekről szóló Egyezményt.

photo_camera Grafika: AFP/444

A fegyvert a háború során eddig mindkét fél bevetette - ahogy tették azt sok más, emberiesség elleni bűncselekmények elkövetésére alkalmas fegyverekkel. Az Egyesült Államok szerint Ukrajnának jól jönne a további muníció az oroszok erős védelmi pontjainak megtámadására. A Reuters információi szerint pénteken érkezhet a hivatalos bejelentés.

Korábban, mikor Ukrajna Izjum város oroszok-uralta területét lőtte kazettás bombával, jelentős károkat okozott a civil infrastruktúrában, és legalább 15 ember haláláért vagy súlyos sebesüléséért volt felelős. (Guardian)